Burse - Fonduri mutuale

Manaila, Eldainvest: Preturile la care am ajuns sunt incredibil de mici

Manaila, Eldainvest: Preturile la care am ajuns sunt incredibil de mici
03.11.2008, 19:25 17

Indicele BET, care reda evolutia primelor 10 companii in functie de lichiditate, a consemnat luni o urcare de aproape 100 de puncte, respectiv cu 3,5% peste nivelul de referinta atins la sfarsitul saptamanii trecute, fiind aproape de pragul de 3.000 de puncte. BET-XT, indicele extins al pietei, al celor mai lichide 25 de companii, a inregistrat ieri o crestere de 3,6%, atingand nivelul de 280 de puncte.

"Preturile la care am ajuns sunt incredibil de mici, si daca nu vom vedea in viitor alte iesiri violente de investitori din piata, iar stirile externe negative se vor diminua, este posibil ca investitorii locali sa poata sustina o crestere moderata si pe termen lung a Bursei. Pentru portofolii de acest gen, pentru termene medii sau lungi, piata are oportunitati foarte bune pentru investitori, iar fundamentele vor conta destul de mult in deciziile acestora de intrare la cumparare", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
Indicele energetic, BET-NG, a consemnat in sedinta de ieri cea mai mare crestere din randul indicatorilor bursieri, de 6,7%, evolutiile companiilor de profil fiind reprezentative in acest sens. Titlurile Petrom (SNP) au urcat in sedinta de ieri cu 13,2%, pana la pretul de
0,18 lei/actiune, in vreme ce actiune Rompetrol Rafinare (RRC), au inregistrat o crestere de 5,26%, atingand un pret pe actiune de 0,024 lei. Companiile utilitare au inregistrat cresteri mai moderate, titlurile Transelectrica (TEL), urcand cu 1,6%, iar actiunile Transgaz (TGN) cu 5,7%.
Societatile financiare au consemnat si de aceasta data evolutii in mare parte pozitive, indicele BET-FI inchizand sedinta de ieri in crestere cu 4,2% pana la nivelul de 11.500 de puncte.
Cea mai mare crestere din randul SIF-urilor au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 6,6%, urmate in top de cresterile SIF Moldova (6,1%), SIF Transilvania (3,4%), SIF Muntenia (3,1%) si SIF Oltenia (2,6%).
Tranzactiile SIF Muntenia au fost cele mai valoroase din piata (3,6 mil. lei), in vreme ce actiunile Amonil Slobozia (AMO) au fost cele mai tranzactionate titluri (16,3 mil. de actiuni). Titlurile Amonil si Azomures (AZO) au fost printre cele mai bune performere din sedinta de ieri, ambele inregistrand cresteri maxime de 15%.
"Nu exclud posibilitatea unor corectii viitoare, insa nu cred ca vom mai asista la scaderi de 15%. Sentimentul de panica din piata s-a mai diminuat, increderea printre investitori a revenit o data cu interventiile statelor in sistemul financiar, stirile negative
s-au mai temperat, insa toate aceste pot fi rapid influentate de orice stire negativa care ar putea sa vina din afara sau chiar de pe plan intern", a adaugat Manaila.
In sectorul financiar, actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat cea mai ridicata crestere din sedinta de ieri, de 1,4%, pana la pretul de 0,213 lei/actiune, in timp ce actiunile BRD au urcat cu doar 0,7%, atingand un pret de tranzactionare de 7,45 lei/ actiune.
Actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat un avans de 0,4%.
Pe plan extern, principalii indici au inregistrat scaderi moderate, de pana la 1%, cea mai mare corectie fiind consemnata de indicele pan-european Euro Stoxx, care a pierdut 0,6%. Indicele francez CAC 40 a coborat cu 0,3%, in vreme ce indicele Marii Britanii a pierdut 0,1%. Indicele german a inchis pe plus, in urcare cu doar 0,01%.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO