Burse - Fonduri mutuale

Manaila: Nu cred sa existe investitor care sa nu fi pierdut in aceasta perioada

Manaila: Nu cred sa existe investitor care sa nu fi pierdut in aceasta perioada
16.11.2008, 20:14 24

"Volatilitatea ridicata nu este un semn care sa caracterizeze numai piata locala, si pietele extrene fiind la fel de volatile ca a noastra. Un lucru este cert, dupa un an de criza, investitorii au devenit mai fricosi, si nu mai au incredere nici macar in cifre", a apreciat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.

In randul societatilor financiare, cea mai mare apreciere din sedinta de vineri au consemnat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), in urcare cu 5,5%, pana la pretul de tranzactionare de 0,67 lei/actiune. In topul cresterilor au urmat actiunile SIF Muntenia (SIF4), in urcare cu 4% si titlurile SIF Transilvania (SIF3), care s-au apreciat cu 3,7%, atingand un pret de tranzactionare de 0,34 lei/actiune. Actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) au fost oprite de la tranzactionare vineri, pe motivul intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor.
Evolutiile pozitive ale societatilor financiare au ridicat cotatia indicelui de profil BET-FI cu 2,7%, pana la nivelul de 14.500 de puncte.
"Variatiile mari de pret pot aduce insa castiguri la fel de mari pentru cei curajosi si care mai dispun de lichiditati sa intre in piata. Preturile de tranzactionare la care s-a ajuns sunt foarte mici, pe de o parte, insa majoritatea investitorilor interesati de portofolii pe termen mediu si lung spera ca acestea sa mai scada", a adaugat Manaila.
In sectorul energetic, Petrom (SNP) a consemnat cel mai mare avans din piata, de 7,1%, atingand un pret de tranzactionare de 0,195 lei/actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 0,5%, coborand la nivelul de 0,0219 lei/actiune. Companiile de utilitati au inregistrat cresteri in medie cu 2%, titlurile Transelectrica (TEL) fiind tranzactionate la un pret de 13 lei/actiune, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) s-au tranzactionat la un nivel de 133 lei/actiune.
Indicele energetic BET-NG a urcat datorita evolutiilor pozitive ale companiilor de profil cu 3,1%, marcand cea mai mare crestere din randul indicatorilor de pe BVB. "O astfel de criza cred ca a adus cu picioarele pe pamant orice investitor, si nu cred sa existe vreunul care sa nu fi pierdut in aceasta perioada. Pe viitor cred ca acestia vor fi mai atenti unde isi vor investi banii, insa depinde in foarte mare masura de natura fiecarui investitor in parte", a continuat Manaila.
Companiile financiare au consemnat avansuri ceva mai temperate, titlurile BRD urcand in sedinta de vineri cu doar 0,6%, pana la nivelul de 8,35 lei/actiune, in vreme ce actiunile Bancii Comericale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta consemnat in sedinta anterioara, de 0,2 lei/actiune.
Vineri, conducerea BVB a anuntat ca intentioneaza sa introduca noi indici bursieri, cu reprezentativitate internationala, in scopul cresterii vizibilitatii pe plan extern, in acest sens reprezentantii BVB aflandu-se in discutii cu grupul britanic Footsie.
Bursele europene au inregistrat vineri aprecieri considerabile, cuprinse intre 1,8% si 3%, cea mai mare crestere fiind consemnata de indicele economiei germane DAX. Indicele britanic FTSE 100 a urcat vineri cu 2,3%, in timp ce indicele paneuropean Euro Stoxx 50 a inregistrat un avans de 2,6%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO