Burse - Fonduri mutuale

Marcu, KD Capital: E posibil ca panica sa ia locul entuziasmului

Marcu, KD Capital: E posibil ca panica sa ia locul entuziasmului
30.03.2009, 19:35 22

Bursa a continuat si in se­dinta de ieri corectia in­ceputa saptamana tre­cuta, de aceasta data scaderea la nivelul indicelui BET fiind de 6,1%, ca urmare a scaderii puternice a titlurilor bancare.

Indicele societatilor financiare BET-FI a coborat cu 5,8%, foarte aproape de pragul de 10.000 de puncte. Brokerii sunt de parere ca exista riscul ca entuziasmul care a dus la un raliu al pietei cu aproape 40% sa se transforme intr-o panica la vanzare, in conditiile in care datele macroeconomice nu s-au schimbat si in piata sunt temeri cu privire la o inrautatire a situatiei.
„Aprecierea din ultimele saptamani a fost intr-adevar foarte buna, iar raliul a venit pe fondul unui context favorabil. Stirile pozitive au amplificat entuziasmul investitorilor, iar acest lucru s-a vazut prin cresterea volumelor de tran­zactionare. Exista insa riscul ca entuziasmul sa se transforme intr-o panica la vanzare, pe fondul datelor macroeconomice care nu sunt deloc favorabile", a apreciat Marcel Marcu, directorul executiv al societatii de brokeraj KD Capital Investment.
Societatile din sectorul financiar au inregistrat printre cele mai mari pierderi din sedinta de ieri, titlurile BRD spre exemplu consemnand un declin de putin peste 10%. Pretul actiunilor BRD a coborat astfel sub nivelul de 6 lei/actiune.
De asemenea si titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat o corectie asemanatoare, de 9,6%, co­borand la nivelul de 0,75 lei/actiune.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 8,5% fata de referinta, atingand pretul de 0,27 lei/actiune. In top au urmat scaderile SIF Moldova (SIF2), cu o corectie de 7,2%, SIF Oltenia (SIF5), cu un declin de 5,6% si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o pierdere de 4,5%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au marcat cea mai redusa scadere, de 3,8%, coborand insa sub nivelul de 0,5 lei/actiune.
„Presiunea la vanzare pe societatile din sectorul financiar este mai mare pentru ca actiunile din acest segment de piata sunt cele mai atractive, pentru restul emitentilor neexistand un interes prea mare in piata", a adaugat Marcu.
In sectorul energetic, cea mai mare scadere a fost marcata de titlurile societatii nationale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN), care au pierdut 6,7% fata de referinta, coborand astfel la pretul de 115 lei/actiune. Companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut cu 3,3% si respectiv 4,5%, pana la nivelul de 0,148 lei/actiune si respectiv 0,027 lei/actiune.
Evolutia negativa a companiilor energetice au tras in jos indicele de profil BET-NG cu 4%, coborand astfel la nivelul de 340 de puncte.
„In perioada urmatoare ma astept ca piata sa testeze pragurile din februarie, si daca scadem sub aceste niveluri este greu de apreciat unde se va opri corectia. Sper insa ca in perioada urmatoare piata doar sa testeze aceste praguri, si dupa publicarea rezultatelor, in perioada aprilie-mai, sa vedem o stabilizare a pietei si eventual o schimbare de trend", a continuat Marcu.
Principalele piete externe inregistrau ieri spre finalul sedintei scaderi asemanatoare cu piata locala. Cea mai mare scadere era consemnata de indicatorul german DAX, care pierdea 3,6%, in vreme ce indicele britanic FTSE 100 inregistra o scadere de 2,8%, iar cel francez CAC 40 consemna un declin de 2,3%.
„Astfel de variatii mari nu sunt un semnal bun pentru investitori, pentru ca pot genera sentimentul de panica in piata, iar daca astfel de corectii se inregistreaza si pe pietele europene va fi cu atat mai rau", a incheiat Marcu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO