Burse - Fonduri mutuale

Marcu, KD Capital: Investitorii se mai pot linisti abia anul viitor

Marcu, KD Capital: Investitorii se mai pot linisti abia anul viitor
26.05.2009, 18:19 23

Bursa a incheiat sedinta de ieri in scadere cu 3% pe principalul indice al pietei, BET, in timp ce societatile financiare au inregistrat cea mai mare corectie la nivelul indicatorilor, de peste 3,5%.

Volumul de tranzactionare s-a mentinut si ieri redus, valoarea tranzactiilor depasind cu putin 4,2 mil. euro.
Brokerii aprecieaza ca evolutia modesta a Bursei vine pe fondul asteptarii investitorilor, care continua sa nu intre in piata pana ce trendul general nu revine pe crestere.
"In continuare trendul general al pietei este unul negativ. Investitorii asteapta sa vada daca piata rezista la minimele atinse in februarie, iar aceasta asteptare a investitorilor ar putea dura pana la sfarsitul anului, daca nu chiar pana in primele luni ale lui 2010. Nu zic ca exista riscul unei corectii cu 50% a pietei, dar daca piata nu coboara sub minimele de la inceputul anului, investitorii vor fi mai linistiti", a apreciat Marcel Marcu, directorul de operatiuni din cadrul KD Capital Management.
Scaderile la categoria societatilor financiare au variat intre 2,7% pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) si 4,7% pe actiunile SIF Moldova (SIF2), restul SIF-urilor marcand corectii in medie cu 4%.
In sectorul bancar s-au inregistrat corectii asemanatoare, de 4% pe titlurile BRD si respectiv de 2,5% pe actiunile Bancii Transilvania (TLV). Actiunile bancii austriece Erste Bank, cotate la categoria international, au inregistrat una dintre cele mai mari corectii din piata, de peste 5%, atingand pretul de 73 de lei/titlu.
Titlurile societatii de brokeraj Broker Cluj (BRK) au scazut cu 0,7% pana la nivelul de 0,148 lei/actiune.
"Evolutia din ultima perioada de pe Bursa era de asteptat dupa aprecierile puternice din ultimele luni. In prezent tendintele negative sunt mai accentuate decat cele pozitive si sper ca situatia sa nu se agraveze. Piata locala se coreleaza la orice stire negativa, si pe fondul stirilor externe, care conteaza mai mult pentru investitori, exista insa riscul sa vedem si o accentuare a scaderilor in perioada urmatoare", a adaugat Marcu.
Companiile petroliere au fost printre cele mai afectate din sectorul energetic in sedinta de ieri, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) consemnand o scadere de 3,9% si respectiv 3%. Titlurile societatii de uti-litati Transelectrica (TEL) au inchis sedinta in stationare, la pretul de 12 lei/actiune.
La nivelul indicelui BET-NG scaderea de ieri s-a ridicat la aproape 3% fata de referinta, in-dicatorul cobo-rand la nivelul de 462 de puncte.
"Cea mai buna tactica de investitii in aceasta perioada este achizitia pe praguri de pret, tactica care favorizeaza in principal investitorii de portofoliu. Din pacate stirile interne la nivel macro nu creeaza un climat favorabil intrarii la cumparare", a adaugat Marcu.
Scaderi s-au inregistrat si pe companiile din sectorul chimic. Spre exemplu, actiunile Azomures (AZO) si Amonil (AMO) au pierdut 2,9% si respectiv 6,2% fata de referinta, coborand la pretul de 0,2 lei/actiune si respectiv 0,0152 lei/actiune.
Cea mai mare scadere din sedinta de ieri a fost consemnata de titlurile Oil Terminal (OIL), care au pierdut aproape 8,5% fata de nivelul de luni, atingand nivelul de 0,152 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO