Burse - Fonduri mutuale

Marius Trif, Carpatica Invest: E un moment bun de intrare pe piata

21.01.2008, 16:56 34

Bursa a reusti vineri sa mentina pe verde principalul indice al acesteia, BET-C, in conditiile in care BET, indicele celor mai lichide companii din piata, si BET-FI, indicele general al SIFurilor, au inregistrat scaderi usoare. BET-C a inregistrat ieri o crestere usoara, de 0,27%, in vreme ce BET a pierdut 0,18%, iar BET-FI 0,52%.
"Daca am fi avut lucruri pozitive si la americani, mai mult ca sigur Bursa ar fi inchis pe plus pe toti indicii. Lucrurile se asaza si ne aflam intr-un moment bun pentru ca investitorii sa intre in piata", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest. El este de parere ca toata agitatia de la Bursa a fost provocata de panica. "In momentul in care in America avem cresteri, putem spune ca nu avem treaba cu ei, insa pierderile in-registrate de piata americana au un impact puternic asupra noastra", spune Trif.
Bursele americane si cele vest-europene au inchis vineri pe scadere. Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) din Statele Unite a inchis ultima sedinta cu o pierdere de 0,5%, inregistrand cea mai mare scadere saptamanala din 2002 pana in prezent. Pietele europene au inchis la randul lor pe scadere, desi in momentul inchiderii sedintei bursiere de la Bucuresti erau pe plus.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a ridicat in sedinta de vineri pe piata din Bucuresti la circa 12,94 mil. euro (47,83 mil. lei). Grupul SIF-urilor a atins vineri o lichiditate de 6,84 mil. euro (circa 25,2 mil. lei), reprezentand putin peste jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa. Societatile de investitii financiare s-au aflat, ca de obicei, printre cele mai lichide zece companii din piata. Intens tranzactionate au fost ieri si titlurile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) si Bancii Transilvania (TLV), cu tranzactii cumulate de 12,1 mil. lei, Turbomecanica (TBM), cu un rulaj de 4,2 mil. lei, precum si Petrom (SNP) si Broker Cluj (BRK), cu tranzactii cumulate de 2,77 mil. lei. "Este un bun de cumparat si ne asteptam sa intram pe un trend ascendent. Randamentele la sase luni le pot depasi pe cele de anul trecut. Este o perioada in care se fac incet-incet achizitii. Pe volumele din piata se pot observa cumparari si ne putem astepta la cresteri, dar nu spectaculoase", spune Trif.
Pe piata RASDAQ tranzactiile cu actiuni au inregistrat un rulaj de 1,38 mil. euro (5,12 mil. lei), indicele general al pietei, RASDAQ-C, inregistrand o pierdere de 0,61%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut vineri 0,54%, pe fondul unui rulaj de circa 1,88 milioane de euro (6,94 milioane de lei), primul din piata. Omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre principalii investitori persoane fizice pe SIF-uri, a vandut in ultima luna circa 0,1% din actiunile SIF Oltenia, ajungand la o participatie de circa 1,23% din societatea de investitii financiare. In ultimele doua saptamani, el si-a diminuat usor participatia in titluri SIF Transilvania, detinand in acest moment putin peste 1% din capitalul societatii. Vanzarile realizate de Chelu pe cele doua SIF-uri s-au ridicat la circa 1 mil. euro, acestea fiind si singurele detineri de peste 1% ale omului de afaceri.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au crescut vineri cu 2,2%, pe fondul unui rulaj de circa 260.000 de euro (0,96 milioane de lei). Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa, a obtinut anul trecut un profit net de 42,3 milioane de lei (12,6 milioane de euro), de peste 2,2 ori mai mare fata de castigul inregistrat in anul precedent. Rezultatele Broker au fost peste estimarile initiale ale societatii, profitul brut atingand 48,71 milioane de lei (14,6 milioane de euro), cu peste 58% mai mare fata de nivelul bugetat. In decembrie, firma de intermediere a mai castigat 5,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro) fata de situatia de la finalul lunii noiembrie.

Actiunile Turbomecanica (TBM) au sarit cu 7,96%, pe fondul unor transferuri mari. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat vineri la circa 1,14 mil. euro (4,2 mil. lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Radu Viehmann, directorul general si principalul actionar al Turbomecanica (TBM), a achizitionat saptamana trecuta aproape 88.200 de actiuni ale producatorului de motoare pentru aeronave, in schimbul a aproape 50.000 de lei (13.400 de euro). Tranzactiile s-au derulat la un pret de 0,56 si 0,57 lei/actiune. Potrivit ultimelor raportari, Radu Viehmann detine circa 25,8% din actiunile Turbomecanica, un alt actionar important fiind Dana Ciorapciu, cu 15,1% din companie.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au pierdut vineri 0,99%, pe fondul unui rulaj de 123.000 de euro (0,45 milioane de lei). SIF Banat-Crisana (SIF1) a achizitionat in ultimele zile de pe piata un pachet de circa 1,93 mil. actiuni ale companiei farmaceutice, reprezentand aproape 0,2% din capitalul social. Tranzactiile au cumulat circa 270.000 de euro (un milion de lei) si s-au realizat la un pret mediu de 0,517 lei/actiune. SIF Banat-Crisana detinea inainte de aceste tranzactii circa 10% din actiunile Biofarm. Principalii actionari ai companiei sunt alte doua SIF-uri, respectiv SIF Oltenia cu 15,1% din actiuni si SIF Moldova cu o participatie de aproape 11%.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au crescut vineri cu 4,27%, pe fondul unui rulaj de 202.000 de lei. Tender SA, compania omului de afaceri Ovidiu Tender, a cumparat saptamana trecuta titluri Prospectiuni in valoare de 353.000 de lei (95.400 de euro). Tender SA detine pachetul majoritar de 71,6% din actiunile Prospectiuni. In aceeasi perioada, Romerica International, companie detinuta de Marian Petre Milut, a achizitionat actiuni in valoare de 324.000 de lei (87.500 de euro) la producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti (PREH). Achizitiile vin in contextul in care actiunile celor doua companii au inregistrat scaderi semnificative in ultimele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO