Burse - Fonduri mutuale

Marius Trif, Carpatica Invest: In februarie, Bursa ar putea recupera 10%

04.02.2008, 18:35 16

Bursa a inchis sedinta de vineri in crestere fata de joi, cand aceasta a inregistrat pierderi importante pe principalii indici, ca urmare a corelarii cu pietele externe, in special cu piata din Statele Unite, care a inchis sedinta de joi cu o crestere de 1,67% pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE).
"Sedinta de vineri a inchis spre verde. Suntem in continuare legati de pietele externe, care au inceput sa mearga mai bine dupa scaderea ratei de dobanda de catre Fed", spune Marius Trif, director general Carpatica Invest.
Indicele principal al Bursei de Valori, BET-C, a pierdut vineri 0,01%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a pierdut la randul sau circa 0,08%. BET-FI, indicele care evidentiaza evolutia de ansamblu a pretului SIF-urilor, s-a apreciat in sedinta trecuta cu 2,04%.
Principalele piete din Europa au inchis sedinta de vineri pe "verde", reactionand astfel intr-un mod pozitiv la decizia luata de Rezerva Federala a SUA. In Austria, indicele ATX a inregistrat vineri o crestere de 1%, DAX-ul german s-a apreciat si el cu 1,7%%, in vre-me ce indicele francez CAC-40 a urcat cu 2,2%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 a crescut cu 2,5%, in vreme ce Dow Jones Industrial Average (DJIE) din State a crescut la randul sau cu 0,7%.
"In perioada urmatoare incep sa vina incet-incet rezultatele financiare si ar trebui sa lasam de o parte pietele externe", spune Trif. El este de parere ca putem spera in curand la o schimbare de trend, in momentul de fata aflandu-ne intr-o perioada de cumparare. De altfel, Banca Transilvania, cea mai mare banca locala care nu se afla in proprietatea unui mare grup financiar, a obtinut anul trecut un profit net de 340 mil. lei (102 mil. euro), de 2,8 ori mai mare decat cel inregistrat in 2006. Profitul operational, de peste 230 mil. lei (68,8 mil. euro), a depasit cu 44% nivelul bugetat.
Bursa a inregistrat vineri o valoare totala a tranzactiilor cu actiuni de circa
7 mil. euro (25,75 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins o lichiditate de 0,77 mil. euro (2,86 mil. lei). Grupul
SIF-urilor a realizat vineri un rulaj de circa 2,7 mil. euro (10 mil. lei), reprezentand circa 40% din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata. "Incepe sa dispara sentimentul de panica din piata si probabil nu vom mai vedea fluctuatiile puternice din ultimele saptamani. In februarie, piata ar putea sa recupereze circa 10% din pierderile inregistrate de la inceputul anului", spune Trif.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au crescut vineri cu 1,48%, pe fondul unui rulaj de 0,46 milioane de euro (1,7 mil. lei). Societatea de investitii financiare a vandut un pachet de actiuni reprezentand 3,1% din capitalul operatorului portuar Socep Constanta pentru 3,2 mil. lei (860.000 de euro). Actiunile au fost cedate la pretul de 0,3 lei pe titlu, cu 7,14% mai mult decat cel de la inchiderea sedintei de miercuri. Pe piata principala, actiunile operatorului portuar erau tranzactionate la un pret mediu de 0,28 lei pe unitate, similar cu cotatia de referinta, operatiunile totalizand 1,17 mil. lei (315.000 de euro). Ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat-Crisana s-a perfectat la pretul de 2,75 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut vineri cu 1,4%, pe fondul unui rulaj de 0,88 milioane de euro (3,25 milioane de lei), al doilea din piata. Banca, cea mai mare banca cu capital privat majoritar romanesc, ar putea sa distribuie actiuni gratuite reprezentand mai mult de jumatate din numarul actual de actiuni, in conditiile in care a raportat anul trecut un profit net record de 340 mil. lei (102 mil. euro), de aproape trei ori mai mare decat in 2006. Brokerii se asteapta ca banca sa continue politica de capitalizare a profitului, in conditiile in care criza de lichiditate de pe pietele de capital nu-i permite sa se decapitalizeze distribuind dividende.

Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut vineri 1,29%, pe fondul unui rulaj de 212.000 de euro (0,79 mil. lei). Banca de investitii ceha Wood & Co. si-a redus tinta de pret pentru actiunile Transelectrica la 35,2 lei/actiune si a modificat recomandarea privind aceste titluri de la "cumparare" la "pastrare". Precedenta tinta de pret, din iulie 2007, era de 65 lei/actiune. Wood & Co. estimeaza ca profitul Transelectrica pe anul trecut se va ridica la 17,3 mil. euro, cu 80% mai scazut decat cel obtinut de companie cu un an in urma, ca urmare a faptului ca a fost "fortata" anul trecut sa acopere cheltuielile suplimentare aferente congestiilor din retea si sa achizitioneze electricitate la un pret majorat.

Actiunile Antibiotice Iasi (ATB) au crescut vineri cu 0,52%, pe fondul unui rulaj de circa 135.000 de lei. Pretul mare de la care va incepe licitatia pentru 53% din actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi, ultima "reduta" a statului in industria de profil, si momentul nu tocmai oportun ales au diminuat din apetitul investitorilor straini, dar nu i-au speriat si pe oamenii de afaceri locali. Pretul de la care va incepe licitatia este de 136 mil. euro, insa ar putea urca pana la 200 mil. euro. Potrivit AVAS, in ultimii doi ani au fost primite 53 de scrisori de intentie, atat de la fonduri de investitii, cat si de la companii farmaceutice.

Titlurile Imotrust Arad (ARCV) au sarit vineri cu 6,78%, pe fondul unui rulaj de 60.000 de lei. Dezvoltatorul imobiliar a achizitionat un teren de 5,8 hectare in Cluj-Napoca, unde intentioneaza sa construiasca doua proiecte rezidentiale, in care va investi 69 mil. euro. Lucrarile de constructie la cele doua ansambluri rezidentiale vor demara in cea de-a doua jumatate a anului. Fondul de investitii olandez Mei Roemenie En Bulgarije Funds impreuna cu Middle Europe Opportunity Fund II au raportat, la inceputul lunii octombrie 2007, o detinere de 5% in cadrul companiei, iar Imobil Trust UTA impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat au declarat o participatie de 65,76%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO