Burse - Fonduri mutuale

Marius Trif, Carpatica Invest: Oscilatiile de pe Bursa se vor diminua

Marius Trif, Carpatica Invest: Oscilatiile de pe Bursa se vor diminua

Click pentru imaginea marita

25.09.2008, 21:08 55

Indicele extins al pietei, BET-XT, a inregistrat o scadere de 0,6%, componenta indicelui fiind modificata. In cadrul indicelui au fost incluse trei noi companii: Azomures (AZO), Dafora (DAFR) si Socep (SOCP) si au fost scoase societatile Alumil (ALU), Altur (ALT) si Prodplast (PPT).

"Datorita stirilor de pe pietele externe si in special celor de pe piata americana, care arata ca situatia pare sa se mai fi calmat, oscilatiile de pe bursa locala se vor diminua si nu cred ca vom mai inregistra scaderi atat de mari ca pana acum. La fel cred ca o sa se intample si cu restul burselor europene, care nu cred ca vor mai consemna scaderi de pana la 4%-5%", a declarat Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest.
Titlurile Petrom (SNP) au consemnat in sedinta de ieri o scadere de 0,6%, actiunile companiei energetice fiind tranzactionate la un pret de 0,358 lei/actiune, in timp ce actiunile Transelectrica (TEL) au inchis la acelasi nivel de referinta atins in sedinta precedenta, de
18,5 lei/actiune. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 3,3%, pana la nivelul de 0,043 lei/actiune.
Indicele energetic BET-NG a inregistrat astfel un avans de 0,3%, atingand pragul de 660 de puncte.
In randul societatilor financiare, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3%, pana la pretul de 1,31 lei/actiune. In topul scaderilor s-au plasat titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au coborat cu 2,7%, atingand nivelul de 0,915 lei/actiune. Tranzactiile cu titlurile SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai valoroase din randul SIF-urilor, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la peste 2,2 mil. lei. Restul societatilor financiare au consemant pierderi cuprinse intre 0,7% si 0,8%.
Evolutiile negative din randul societatilor de investitii au tras in jos indicele de profil, BET-FI, care a inchis sedinta in scadere cu 1,6% fata de nivelul de referinta.
"Pana la sfarsitul anului ne putem astepta la o revenire pe SIF-uri, sau cel mai tarziu incepand cu anul viitor. Noile masuri luate de Ministerul de Finante vor incuraja si ele investitorii sa intre pe burse, insa efectele se vor vedea abia la anul. Faptul ca guvernul a luat hotararea sa se implice in activitatile bursiere, denota faptul ca in sfarsit Bursa de la Bucuresti este considerata un corespondent real al pietei de capital din Romania", a adaugat Trif.
Titlurile BRD SocGen (BRD) si cele ale bancii austriece Erste Bank (EBS) au fost principalele titluri din domeniul bancar care au inregistrat pierderi.
Titlurile BRD au scazut ieri cu 2,2%, pana la pretul de 13,2 lei/actiune, in timp ce actiunile Erste au inregistrat o pierdere de 0,6%. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au castigat 0,5%.
Pe fondul scaderii pretului petrolului, principalii indici bursieri europeni au inregistrat ieri cresteri semnificative. Indicele european Stoxx 50, care reda evolutiile companiilor din regiunea Euro a inregistrat o crestere de 1,4%, indicele francez CAC 40 a urcat cu 1,5%, in timp ce indicele economiei germane, DAX a consemnat o crestere de 1,3%. Pretul petrolului a scazut ieri cu 2 procente, pana la pragul de 100 de dolari/baril.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO