Burse - Fonduri mutuale

Maxim istoric pentru indicele BET

13.10.2004, 00:00 75

Indicele BET al celor mai importante actiuni listate la Bursa de Valori a atins ieri un nou maxim instoric, in principal pe fondul ascensiunii actiunilor Petrom.
Maximul de ieri, primul din ultimele trei luni, vine dupa multe saptamani de usoara scadere a pietei, pusa de brokeri pe seama vacentei de vara, dar care a continuat si in luna septembrie. Cresterea indicelui BET de la inceputul anului este de aproape 55%.
Brokerii spun ca este posibil ca evolutia de ieri a celorlalte companii de pe Bursa sa fi fost influentata si de ceea ce s-a intamplat cu actiunile Petrom ."Dupa ce s-au facut deal-urile pe SNP, poate au fost investitori mici care au vandut din actiunile detinute la alte companii pentru a intra pe SNP, sperand pe termen mediu intr-o crestere importanta a actiunilor Petrom, lucru care s-a intamplat si in cazul Rompetrol Rafinare vineri cand s-au facut acele tranzactii speciale," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. Analistii considera in acelasi timp ca aceste  vanzari pentru a intra pe SNP nu au fost o tendinta caracteristica a pietei. " In general, miscarile facute de investitorii mari creeaza tendinte pentru investitorii mici de a investi" a spus Ionescu.
Exceptand actiunile Petrom, cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de 4,9 miliarde de lei. Cotatia bancii a urcat pana cu cinci minute inainte de inchidere la 7.450 lei/actiune, ordinele de vanzare venite pana la finele sedintei coborand pretul cu 50 lei. Aceste actiuni au fost singurele dintre cele apartinand grupului bancilor care au inregistrat o apreciere ieri, cresterea fiind de 1,4%.
O apreciere importanta si pe fondul unei lichiditati in crestere au inregistrat actiunile Sicomed, cotate la inchidere la 5.500 lei/actiune, un pret cu 4,8% mai ridicat fata de cel de luni. "Actiunile Sicomed au inceput sa creasca de la sfarsitul lui august - inceputul lui septembrie, in a doua parte a lunii septembrie atingand un maxim pentru ultimele luni de 5.550 lei/actiune, Ulterior au mai scazut pana pe la 5.050 lei/actiune si o data cu sedinta aceasta au revenit spre acel maxim" a precizat Ionescu. El a mai spus ca atat actiunile Sicomed, cat si actiunile altor producatori de medicamente au avut tendinte de crestere in saptamanile precedente, ca urmare si a deciziei de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, masura care va influenta in mod pozitiv veniturile acestor companii. Tranzactiile de ieri cu actiunile Sicomed au insumat 3,3 miliarde de lei.
Actiunile Compa au continuat sa se mnetina pe trendul ascendent pe care s-au aflat in ultima perioada, ieri atingand un nou maxim istoric de 9.500 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost cu mult in scadere fata de sedintele precedente, transferurile de ieri totalizand 330 milioane de lei.
Actiunile SIF au pierdut ieri in medie 0,6%. Dintre acestea, doar cotatia SIF Moldova nu a scazut la inchidere, ultima tranzactie facandu-se la 6.100 lei/actiune, acelasi pret de luni. Valoarea tranzactiilor cu actiuni SIF Moldova a fost de 3,9 miliarde de lei. 



Piata RASDAQ
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale operatorului portuar Socep Constanta, care au realizat un rulaj de 2,9 miliarde de lei.
Actiunile Socep s-au aflat constant in atentia investitorilor, in ultimele saptamani aceste titluri facand obiectul si unor tranzactii mai mari. Ultimele sedinte au fost totusi mai "linistite", lichiditatea mai ales fiind in scadere. Ieri cumparatorii au inceput din nou sa-si faca mai bine simtita prezenta pe piata, cursul urcand la inchidere cu aproape 4% fata de cotatia precedenta. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 2.100 lei/actiune, un maxim pentru ultimul an.
O lichiditate in crestere au inregistrat ieri si actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca. Aceste titluri au fost cele mai tranzactionate dintre cele apartinand companiilor listate la Categoria de Baza, realizand un rulaj de 2,5 miliarde de lei. Ieri s-a transferat 0,3% din actiunile Sanex. Cotatia la inchidere a fost de 3.990 lei/actiune, cu 0,25% mai redusa fata de cea de luni. Luna trecuta, actiunile Sanex au facut obiectul unui schimb de actiuni intre SIF - uri, Oltenia si Moldova cumparand si Muntenia vanzand. SIF Oltenia este cel mai important actionar minoritar al Sanex, cu o participatie de 11,4%. Sanex este controlata de grupul austriac Lasselsberger.
Un pachet important s-a transferat ieri pe RASDAQ si in cazul actiunilor producatorului de articole din metal Ves Sighisoara. Pachetul total de actiuni Ves  tranzactionat ieri reprezinta 1,3% din capitalul social al companiei, valoarea tranzactiilor fiind de 1 miliard de lei. Cea mai mare parte a pachetului de actiuni s-a transferat la pretul de 1.750 lei/actiune, cursul urcand ieri cu 4,5%. Actionarii principali ai Ves sunt mai multe persoane fizice, nici unul dintre ei nu detinand mai mult de 13% din actiuni.
Ieri s-au transferat si 9,3% din actiunile Fabricii de Utilaj Complex din Negresti, in cadrul societatii cel mai important actionar minoritar fiind SIf Moldova, care detinea, conform ultimei raportari un pachet de 9,2%. Actioanrul majoritar este o persoana fizica, Constantin Comanescu, acesta reducandu-si in septembrie participatia detinuta in cadrul societatii, pana la  53%. Cu actiunile societatii s-au realizat ieri doua tranzactii, ultima dintre ele la 50.000 lei/actiune, in crestere cu peste 20/% fata de cotatia medie precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 927 milioane de lei.
Indicele RASDAQ- C care urmareste toate companiile listate pe RASDAQ a pierdut ieri 0,13%. Indicele RAQ -I a sintetizat evolutia companiilor listate la Categoria I printr-o crestere de 0,2%. Valoarea totala a tranzactiilor derulate pe RASDAQ a fost de 12,9 miliarde de lei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO