Burse - Fonduri mutuale

Mechel Targoviste si TMK Resita isi opresc temporar productia din cauza crizei financiare

Mechel Targoviste si TMK Resita isi opresc temporar productia din cauza crizei financiare

Siderurgistii vor fi trimisi in concediu cu 75% din salariu, pana la revenirea comenzilor

05.11.2008, 18:56 150

Mechel Targoviste (COS), al doilea producator local din industria siderurgica, a anuntat ca va intrerupe productia timp de o saptamana, din cauza reducerii cererii. TMK Resita ar urma sa aplice o masura similara de la jumatatea lunii, ca urmare a scaderii productiei Artrom Slatina, pentru care este furnizor.

"Avand in vedere scaderea cererii pe piata de otel datorata efectelor crizei financiare care a afectat clientii Mechel Targoviste, a fost decisa oprirea temporara a utilajelor de productie, productia urmand a fi repornita in data de 10 noiembrie", se arata intr-o raportare transmisa Bursei de Valori Bucuresti.
In aceasta perioada, salariatii vor fi trimisi in concediu, cu plata a doar 75% din salariul de baza.
"Aceasta masura nu va duce la disponibilizari de personal", au precizat reprezentantii Mechel Targoviste. Contactati de Ziarul Financiar, acestia nu au dorit sa ofere comentarii suplimentare privind aceasta masura.
Grupul rus Mechel detine in Romania trei combinate, la Targoviste, Campia Turzii si, de anul trecut, la Buzau. Compania este lider pe piata romaneasca de otel-beton pentru sectorul de constructii, unul dintre cel mai puternic lovite de criza financiara. In 2007, 93% din vanzarile Mechel Targoviste vizau piata interna.
Rusii de la Mechel au realizat investitii importante in ultimii ani in modernizarea si cresterea capacitatii de productie a celor doua combinate pe care le detin la Targoviste si Campia Turzii, reusind sa le aduca pe profit la sfarsitul primului semestru din 2008. Mechel a mai investit aproape 150 de milioane de euro pentru preluarea Ductil Steel Buzau, care detine o unitate de productie la Otelul Rosu.
In primele sase luni ale acestui an, Mechel Targoviste a realizat o cifra de afaceri de 611 mil. lei (aproximativ 170 mil. euro) si un profit de 65,7 mil. lei (18,2 mil. euro). Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul mediu al salariatilor din cadrul Mechel s-a reuds cu peste 600 de persoane.
Producatorul de tevi TMK Artrom Slatina (ART), detinut de catre grupul rus TMK, a anuntat de asemenea ca isi va reduce productia, prin aceasta decizie fiind afectat si combinatul TMK Resita (SROY), care livreaza cea mai mare parte din materia prima catre Slatina. Ca urmare a deciziei grupului, salariatii TMK Resita vor intra in concediu din 17 noiembrie si vor ramane la dispozita angajatorului, fiind salarizati cu 75% din salariul de baza individual, potrivit liderului de sindicat Iancu Muhu, citat de Bihoreanul.
Reprezentantii TMK au explicat ca masura de reducere a productiei este impusa de scaderea cererii mondiale de otel.
"In ultimele doua luni este evident trendul de scadere al consumului mondial de otel, in special in ceea ce priveste otelul pentru constructii, sectorul de prelucrari mecanice inclusiv auto si in ultima perioada si cel petrolier", spune Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom Slatina.
Popescu este de parere ca motivul principal care a generat aceasta scadere a consumului este dat de reducerea cheltuielilor din partea consumatorilor si de reducerea finantarilor pe credite pentru investitii.
Astfel cele doua combinate urmeaza sa-si reduca capacitatile de productie cu pana la 25%, fiind posibile alte corectii pe masura ce consumul ar putea continua sa inregistreze scaderi, sustine liderul de sindicat.
TMK Artrom a obtinut in primul semestru din acest an un profit net de 9,88 mil. lei (2,7 mil. euro), in scadere cu 77% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care cifra de afaceri a grupului siderurgic a crescut cu 8,8%, la aproape 300 mil. lei (82 mil. euro). TMK Resita nu a publicat rezultatele pe primul semestru.
Pretul otelului pe bursele internationale a inregistrat o scadere puternica in ultima perioada, contractele la termen cu scadenta la trei luni fiind tranzactionate in prezent la Bursa de Marfuri din Londra la pretul de 260 de dolari/tona, dupa ce in urma cu o luna aceste contracte se tranzactionau la preturi chiar si de 1.200 de dolari/tona.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO