Burse - Fonduri mutuale

Medicament pentru Bursa: Biofarm a triplat banii investitorilor in trei luni

Medicament pentru Bursa: Biofarm a triplat banii investitorilor in trei luni
04.06.2009, 18:39 53

Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti s-au triplat in ultimele trei luni, principalii catalizatori ai acestei aprecieri fiind rezultatele in crestere raportate de companie, revenirea de ansamblu a Bursei, precum si intrarea la cumparare a SIF-urilor, spun brokerii.

Ieri, titlurile Biofarm au castigat peste 3%, pe fondul unuia dintre cele mai mari rulaje din piata.
Compania a ajuns in prezent sa valoreze 46,4 mil. euro, dupa ce in urma cu trei luni aceasta era evaluata pe Bursa la numai 14,2 mil. euro. In ciuda revenirii puternice din ultimele luni, capitalizarea Biofarm este inca cu 60% sub maximul atins in vara anului 2007, cand aceasta era evaluata la circa 115 mil. euro.
Valoarea portofoliului de actiuni pe care Biofarm il detine pe Bursa este in acest moment nesemnificativa fata de valoarea companiei, astfel ca nu se mai poate spune ca aprecierea acestuia a avut o influenta hotaratoare asupra avansului actiunilor companiei. Portofoliul Biofarm este evaluat in prezent la circa 2,1 mil. euro, cu 28,6% mai mult decat la finele anului trecut, potrivit calculelor ZF pe baza detinerilor companiei de la finele anului trecut si preturile actuale din piata.
Actiunile Biofarm au inregistrat in acest an una dintre cele mai mari cresteri de pe Bursa, cu un randament de circa 120% de la sfarsitul anului trecut.
"Exista mai multe lucruri care au condus la cresterile Biofarm Bucuresti. Unul este revenirea Bursei care a dat un impuls si actiunilor Biofarm. De asemenea, compania este perceputa in piata ca avand foarte multe actiuni SIF care la fel au crescut puternic in aceasta perioada. Biofarm a afisat rezultate bune. Nu numai ca n-a fost afectata de criza, dar producatorul de medicamente a obtinut rezultate in crestere si sectorul farma este probabil cel mai cautat de investitori in acest moment", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest. El este de parere ca la avansul actiunilor Biofarm au mai contat si achizitiile realizate de SIF-uri care au fost cumparatori fideli pe aceste titluri si le-au sustinut in momentele dificile.
SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia au achizitionat de la inceputul lunii precedente peste 5,9 mil. de actiuni Biofarm Bucuresti (BIO), reprezentand 0,54% din capitalul societatii. Valoarea cumpararilor realizate de cele doua SIF-uri s-a ridicat la 9,4 mil. lei (2,3 mil. euro).
"Rezista si face profit, deci e cautata. Si cand economia isi va reveni, probabil ca se va descurca si mai bine. Actiunile care au fost lovite pe nedrept recupereaza acum terenul pierdut si de aceasta poate inregistreaza si cresteri peste piata", a conchis Chisu. Biofarm a inregistrat in perioada ianuarie - martie 2009 afaceri nete in valoare de 18,7 mil. lei (4,4 mil. euro), in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, profitul companiei a avansat cu 6,4%, de la un nivel de circa 4,5 mil. lei la aproape 4,8 mil. lei (1,1 mil. euro).
SIF-urile detin impreuna un pachet de control de 41% din Biofarm Bucuresti, SIF Oltenia avand o participatie de 16,4%, SIF Banat-Crisana un pachet de 12,7% din actiuni, iar SIF Moldova detine circa 14,5% din companie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO