Burse - Fonduri mutuale

Mesaj din Abu Dhabi, de la investitori care au 1.600 de miliarde de dolari pe mână: Suntem pregătiţi să investim în România! Ne-au atras atenţia creşterea PIB-ului, ratingurile Fitch, focusul pe IT&C şi digitalizare, dar şi energia şi logistica. Vrem să fim aici pe termen lung

Exclusiv ZF Corporate

De la stânga la dreapta: Paul Gheorghiu, preşedinte al GRIC, Jamal Bin Saif Al Jarawan, secretar general al Consiliului Investiţional al EAU, şi reporterul ZF.

Autor: Liviu Popescu

15.11.2022, 11:00 7447

Consiliul Investiţional al Emiratelor Arabe Unite (EAU), care grupează fonduri prezente în 60 de ţări cu active de 1.600 de miliarde de dolari în administrare, este pregătit să investească in economia românească în sectorul IT&C şi în energie, în special în regenerabile, cu scopul de a fi investitor pe termen lung, în contextul în care România este văzută ca o poartă spre restul Europei.

Anunţul a fost făcut într-un interviu acordat Ziarului Financiar de secretarul general al Consiliului pe 10 noiembrie 2022 la Abu Dhabi la un eveniment organizat de Consiliul Investiţional din Regiunea Golfului Persic-România (The Gulf Romania Investment Council) - organizaţie care dezvoltă şi promovează cooperară comercială şi investiţională în mediul de afaceri dintre România şi GCC (Gulf Cooperation Council). Ziarul Financiar a fost singura publicaţie din România prezentă la acest eveniment.

Ritmurile accelerate de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din ultimii ani, ceea i-a determinat pe unii analişti să caracterizeze România ca “tigrul Europei”, la care se adaugă ratingurile de credit din partea agenţiei Fitch şi focusul unor companii pe digitalizare, dar şi dezvoltare în energie şi în logistică, sunt văzute de secretarul general al Consiliului EAU ca principalele avantaje ale României faţă de alte economii.

(Din prezentarea secretarului general: fondurile din Consiliul Investiţional EAU.)

(Investiţiile EAU la nivel mondial: 1.600 miliarde de dolari în 60 de ţări.)

 

“Mesajul puternic pe care îl transmitem membrilor noştri este să privească România drept o destinaţie atractivă. Câţiva parametri mi-au atras atenţia: creşterea PIB-ului, ratingurile Fitch, cât şi aspectele asupra cărora se concentrează România. Unul dintre ele vizează sectorul IT&C şi digitalizarea, ceva ce avem în comun. Apoi urmează energia, infrastructura şi spaţiul logistic, unde credem că România şi EAU pot evolua şi îmbunătăţi aspectele bilaterale”, spune Jamal Bin Saif Al Jarawan, secretar general al Consiliului Investiţional al EAU.

 

El a acordat un interviu Ziarului Financiar după evenimentul RO-UAE Tech&Energy Summit organizat de Consiliul Investiţional Golf România (The Gulf Romania Investment Council) la Abu Dhabi.

„Investitorii din EAU sunt foarte rezonabili în ceea ce priveşte aşteptările. Mereu sfătuiesc investitorii să nu privească pe termen scurt, şi pe un orizont lung de timp, nu mai puţin de 10-15 ani”, a spus secretarul general la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, o economie care a început de la zero în urmă cu 50 ani iar astăzi este un hub regional şi global, cu o populaţie de circa 10 milioane de locuitori şi un PIB de 500 mld. dolari bazat în principal pe veniturile din exploatarea de petrol şi gaze naturale.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, EAU are un PIB per capita de 41.800 de dolari, adică de aproape patru ori peste cel din România.

“Prin natura lor, investitorii din EAU sunt foarte răbdători. Nu sunt traderi, sunt investitori pe termen extrem de lung. Astfel, randamentul devine raţional şi logic”, a adăugat secretarul general al Consiliului care grupează fonduri precum precum ADIA, “perla” emirată cu 703 mld. dolari pe mână, al treilea cel mai mare din lume.

(Participanţii din 10 noiembrie 2022 de la Abu Dhabi de unde s-a semnat pentru prima oară un memorandum de cooperare între Consiliul Investiţional Golf România (The Gulf Romania Investment Council) şi grupuri de investitori din EAU, sub patronajul Ministerului Economiei.)

Ziarul Financiar a fost singura publicaţie din România prezentă pe 10 noiembrie la Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, acolo unde s-a semnat pentru prima oară un memorandum de cooperare între Consiliul Investiţional Golf România (The Gulf Romania Investment Council) şi grupuri de investitori din EAU.

“În contextul în care Emiratele Arabe Unite conduc o politică susţinută şi coerentă de atragere a companiilor de tehnologie care au demarat în alte state, eforturile GRIC se îndreaptă spre a spijini acele firme româneşti , în special din domeniile tehnologie şi energie, aflate în căutare de finanţare şi deschise către pieţe externe relevante, să întâlnească centrele de investiţii potrivite pentru dezvoltarea lor”, spune Paul Gheorghiu, preşedinte al GRIC.

(Paul Gheorghiu şi Jamal Bin Saif Al Jarawan.)

„România reprezintă pentru Emirate o poartă de intrare în Uniunea Europeană, fiind cel mai aproape stat membru de ei,  atât pe calea aerului, cât şi naval. Mai mult, România are avantajul de a fi aliniată din punct de vedere economic, legislativ şi cultural cu Uniunea Europeană, a doua cea mai mare piaţă de consum de pe scena globală şi o regiune propice pentru a dezvolta afaceri. De cealaltă parte, Emiratele Arabe Unite au cunoscut poate una dintre cele mai accelerate dezvoltări economice din lume într-un interval de timp scurt, creând un nou model de dezvoltare şi orientându-se către un sistem economic complex şi diversificat, cu un focus special către noile tehnologii“, spune Paul Gheorghiu, preşedinte al GRIC.

În cadrul RO-UAE Tech & Energy Summit de la Abu Dhabi am semnat un memorandum de cooperare între organizaţia noastră (The Gulf-Romania Investment Council) şi UAE International Investors Council, o organizaţie care strânge sub cupola sa grupuri de companii extrem de relevante, ce dezvoltă business-uri de miliarde de dolari, spune el. "Reuşim, astfel, să aşezăm la masa de discuţii companii din ţara noastră cu fonduri de investiţii şi grupuri cu afaceri formidabile precum Mubadala, ADNOC, Dubai Investments, Majid Al Futtaim, ADIA, ADQ, Emirati Investment Authority şi Sharhaj Asset Management".

Eforturile organizaţiei pe care o coordonez, (The Gulf-Romania Investment Council- Consiliul Investiţional Golf Romania) se îndreptă spre accelerarea identificării şi dezvoltării oportunităţilor de business dintre companii din cele două state. "Am început cu promovarea sectoarelor de tech şi energie, urmând să facilităm, în curând, cooperarea şi pentru companii din sectoarele agricultură, alimentaţie publică, mediu, transport şi infrastructură, turism, real estate"

La evenimentul din 10 noiembrie din au participat reprezentanţi ai unor companii româneşti din energie, precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Energobit, Oscar Downstream, Antares Group, E-Infra, Electromontaj, Enevo Group, cât şi din Emirate, Kuwait, Oman şi Arabia Saudită, dar şi fonduri de investiţii.

Si companii româneşti din IT and tech, precum NTT Data, Kinderpedia, Footprints, Nooka, StageMe, WAM.app, Brio, Bunnyshell, Telios, Cyberwall, UAE & Romania 4IR Hub, UiPath, au fost prezente la eveniment.

GRIC, înfiinţată în 2021, este o platformă prin care a fost construită o fundaţie solidă pentru sprijinirea iniţiativelor economice din România şi din regiunea Golfului Persic, având credibilitatea şi forţa financiară necesare pentru concretizarea unor proiecte de anvergură.

(Semnarea memorandumului de cooperare. În dreapta: Rene Beil, GCC, preşedinte GRIC.)

Ce a mai zis Jamal Bin Saif Al Jarawan, secretar general al Consiliului Investiţional al EAU, în interviul ZF:

@ Războiul (din Ucraina -n.red) aduce temeri după sine. Atmosfera din mediul de investiţii trebuie să fie sigură şi constantă, întrucât capitalul este limitat, mai ales din 2022 încolo, ţinând cont de inflaţie, ratele dobânzilor şi creditele din ce în ce mai scumpe. Aşadar, capitalul devine insuficient.

@ De aceea mă uit pe termen lung. Mă gândesc astfel unde îmi pun capitalul: într-o ţară sigură şi stabilă sau într-o piaţă extrem de riscantă. Investitorii, la nivel local, regional şi global, sunt mai riguroşi cu privire la capital. Ei caută mereu un loc sigur în care să îşi pună banii. Sper că războiul se va sfârşi curând, deoarece ar fi mai bine pentru toată lumea.

@ Alte companii se uită către piaţa românească, ceea ce îmi oferă mai mult confort, conform căruia România este o piaţa stabilă, sigură, aflată în creştere. Sincer vorbind, sunt foarte optimist cu privire la România. Cred că România merită ca această relaţie bilaterală să fie elevată şi merită să fie un element primar, luat în considerare de investitorii din EAU.

@ În Emiratele Arabe Unite, am fost binecuvântaţi prin faptul că am avut parte de lideri care au văzut viitorul şi care au crezut că imposibilul poate deveni posibil. Cred că oamenii din EAU pot lucra cu multe alte ţări, culturi şi religii. Încă de la înfiinţarea ţării, am fost o naţiune primitoare.

@ Am clădit această naţiune cu alţi oameni. Am avut viziune şi un plan de execuţie; am vrut să fim competitivi şi fericiţi. Cred că munca alături de alţi oameni ne-a ajutat enorm, ei găsindu-şi aici un loc unde pot prospera şi îşi pot creşte afacerile, fără să fie discriminaţi.

@ Suntem o naţiune care nu se opreşte niciodată, întrucât EAU deţine astăzi statutul de hub. Dacă te uiţi la est, vezi Asia, la vest sunt ţările africane, iar în nord vedem Europa, o poartă de acces către Statele Unite. Avem acum cel mai competitiv port, cele mai competitive linii aeriene, la care se adaugă cele mai bune servicii de tip business class, telecomunicaţii şi logistică. În prezent, EAU se bucură de munca acumulată de-a lungul a 50 de ani.

@ În ultimii 50 de ani, EAU a construit un portofoliu în toată lumea, pe 60 de pieţe unde am reuşit să ne aducem activele aflate sub gestiune, circa 1.600 de miliarde de dolari. Activele sunt administrate de fondul nostru suveran, Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi. Avem operaţiuni în toată lumea şi grupuri de investiţii care ne gestionează acţiunile şi activele la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO