Burse - Fonduri mutuale

Mihai Piscan, EFG: Fluctuatiile puternice de pe Bursa vor continua

Mihai Piscan, EFG: Fluctuatiile puternice de pe Bursa vor continua

Click pentru imaginea marita

22.09.2008, 20:50 34

"Pe termen scurt, piata avea nevoie de vesti pozitive, iar masurile aproape disperate ale oficialilor americani se pare ca au reusit sa readuca o parte din increderea investitorilor in piata de capital si in sistemul bancar din Statele Unite. Cu toate acestea, problema este de departe de a fi terminata, si ne putem astepta in continuare la inca o serie de masuri asemanatoare celor de pana acum", a declarat Mihai Piscan, broker in cadrul EFG.
Cresterea BET a fost determinata de avansurile consemnate de principalele titluri din componenta indicelui, actiunile Petrom, Transelectrica si BRD.
Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o crestere de 0,8%, pana la 0,373 lei/actiune, in timp ce actiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 0,5%. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate de la tranzactionare in sedinta de ieri, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) sunt in continuare oprite de la tranzactionare, pe perioada majorarii de capital. Avansurile consemnate de companiile energetice au apreciat indicele din domeniu cu 0,3%, pana la nivelul de 680 de puncte.
"Pe termen lung, evolutiile bursiere vor depinde in mare masura de capacitatea de redresare a economiei americane, care dupa cum s-a vazut are influente la nivel global. Pe piata locala cel mai probabil, vor continua fluctuatiile puternice, care vor conduce mai departe la o crestere a volatilitatii pietei", a adaugat Piscan.
Indicele BET-FI, care reda evolutia celor cinci societati financiare, a inregistrat pe parcursul sedintei de ieri o crestere de 2,1%, pana la nivelul de 28.700 de puncte. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au consemnat cele mai mari cresteri din randul societatilor financiare, de 3%, si respectiv de 2,2%, pana la pretul de tranzactionare de
1,4 lei/actiune. Cel mai mare rulaj din randul societatilor financiare l-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), fiind tranzactionate peste 3,9 mil. de actiuni, in valoare de 5,9 mil. lei. "Anunturile din ultima vreme pentru piata locala, in special masurile fiscale pe care Ministerul Finantelor le-ar putea adopta, ar putea atrage investitorii straini, si astfel ar putea creste nivelul lichiditatii de pe piata. In momentul de fata, piata locala nu are adancime, si astfel nu prea mai prezinta interes pentru investitorii straini in special", a incheiat Piscan.
Dintre companiile din sectorul financiar, titlurile BRD Groupe SocGen au inregistrat cea mai mare crestere, de 5,2%, atingand pretul de 14,1 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au coborat cu 2%. Titlurile bancii austrice Erste Bank (EBS) au consemnat o crestere de 2,1%, pana la nivelul de 154,1 lei/actiune.
La nivel european, cresterea pretului petrolului a redus din avansurile inregistrate in debutul sedintelor bursiere, principalii indici consemnand cresteri modice. Indiele britanic, FTSE 100 a urcat cu 0,5%, indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 0,4%, in timp ce indicele german DAX a consemnat un avans de 0,7%. Petrolul s-a tranzactionat ieri la pretul de 102 dolari/baril, in crestere cu 3% fata de nivelul de referinta de vineri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO