Burse - Fonduri mutuale

Minimele din octombrie au adus transferuri record pe SIF-uri

Minimele din octombrie au adus transferuri record pe SIF-uri
12.01.2009, 17:59 21

Potrivit specialistilor in analiza tehnica, volumele ridicate arata posibilitatea unei intoarceri de trend a pietei. De la acea data si pana in prezent, SIF-urile au castigat in medie 40%, cat randamentul adus de acestea intr-un an obisnuit.

Pe vanzarile record ale strainilor din octobrie 2008, cand indicele BET-FI se apropia de pragul minim de 10.000 de puncte, s-a transferat pe Bursa in medie circa 14% din capitalul SIF-urilor, respectiv un volum de circa 2,4 ori mai ridicat decat media lunara din ultimii doi ani de zile.
De remarcat este faptul ca desi piata a intrat pe un trend descendent inca din luna iulie a anului 2007, investitorii nu au dat niciun semn de nervozitate in piata, exprimat prin volume ridicate, ba din contra, volumele mentinadu-se scazute pe toata corectia Bursei.
In final, in luna octombrie, pe fondul caderii in bloc a unor institutii financiare importante care a necesitat interventii ale guvernelor, investitorii de la Bursa au fost cuprinsi de panica, multi vanzand in disperare, fapt ce justifica volumele record.
S-au realizat atunci volume pe SIF-ri de peste trei ori mai ridicate decat media la nivelul celor 14 luni anterioare de corectie a pietei.
"In general, cei care fac analiza tehnica se uita foarte mult la volume. Daca vad un volum de tranzactionare ridicat, acesta este un element care arata posibilitatea unei intoarceri de trend, cel putin pe termen scurt", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
El considera ca in luna octombrie a fost un maxim de panica pentru investitorii de la Bursa, site-urile de specialitate fiind asaltate de investitori si inregistrand de asemenea un numar record de vizualizari. De exemplu, site-ul ZF a avut in octombrie aproape 620.000 de vizitatori, reprezentand un maxim absolut.
"Cred ca trendul descendent al pietei a fost dat de vanzarile strainilor care in unele zile luau decizii de genul 'lichidam tot la orice pret'. Dupa ce s-au retras strainii au ramas in piata in general cei cu mult curaj. Cresterea din ultima perioada a pietei cred ca a fost facuta de micii jucatori care au anticipat o tendinta pozitiva a burselor externe si au cumparat in speranta ca vor vinde strainilor cand acestia se vor intoarce pe Bursa", spune Iulian Panait.
Intr-adevar, in luna octombrie a anului trecut investitorii straini au scos de pe Bursa circa 23 mil. euro, respectiv au vandut un volum de actiuni mai mare decat cel din luna ianuarie 2008, cand retragerile de pe Bursa s-au ridicat la un maxim absolut, de 56,8 mil. euro.
Totodata, vanzarile nete pe SIF-uri ale strainilor in luna octombrie s-au ridicat la 6,3 mil. euro, dupa ce acestea se depreciasera de 7-8 ori de la inceputul lui 2008.
Desi cresterile inregistrate in ultimele luni de cele mai multe dintre actiunile de la Bursa sunt importante, acestea par foarte mici pentru investitorii ale caror portofolii au suferit corectiile puternice din 2008.
"Personal ma astept sa ajugem undeva la 20.000 de puncte pe BET-FI in urmatoarele trei luni, poate si mai devreme, dupa care e posibil sa intram intr-o zona a raportarilor financiare si a stirilor negative si piata sa o ia din nou in jos, dar se poate lua in calcul si o consolidare de acolo", a conchis Panait.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO