Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Este greu sa mai vorbesti de o logica in astfel de momente

Molnar, IFB: Este greu sa mai vorbesti de o logica in astfel de momente
22.10.2008, 19:27 21

Pe Bursa au revenit scaderile puternice, dupa ce in ultimele doua sedinte piata a lasat impresia ca situatia s-a mai calmat. Indicele BET, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii, a inregistrat o corectie de 4%, pana la nivelul de 3.200 de puncte, in timp ce indicele societatilor financiare, BET-FI, a consemnat cea mai mare scadere, de 13,5%.

"Scaderea atat de mare pe SIF-uri se datoreaza si confuziei in legatura cu titlurile SIF Transilvania. In mod cert, situatia de acolo a dus la o stare de nervozitate printre investitori, care au iesit la vanzare, ceea ce a coborat preturile. E greu de apreciat cand se va linisti piata, si daca scaderile continua, este de asemenea greu de apreciat care va fi minimul la care piata se va opri si cand", a apreciat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au consemnat cea mai drastica scadere din randul companiilor de profil, de 10%, o actiune Petrom fiind tranzactionata la un pret de 0,18 lei/actiune. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o corectie de 3%, pana la nivelul de 0,029 lei/actiune.
Actiunile companiei nationale de transport a gazelor naturale, Transgaz Medias (TGN), au coborat cu 6,7% sub nivelul de referinta. Titlurile celei de-a doua companii de utilitati, Transelectrica (TEL), au fost suspendate de la tranzactionare in sedinta de ieri.
Evolutiile negative in sectorul energetic au redus cotatia indicelui de profil, BET-NG, cu 5,6%, atingand astfel nivelul de 420 de puncte.
"E greu sa mai vorbesti de o logica a pietei in astfel de momente. Piata ramane deschisa la ceea ce se intampla pe pietele externe, iar pe plan intern, nimeni nu se mai uita la datele fundamentale. La astfel de preturi insa as incuraja investitorii care au bani sa intre in piata", a adaugat Molnar.
In randul societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare scadere, de 14,9%, urmate de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 14,6% sub nivelul de referinta, pana la un pret de tranzactionare de 0,645 lei/actiune.
In topul scaderilor au urmat actiunile SIF Moldova, cu o scadere de 14,4%, si titlurile SIF Banat-Crisana, care au pierdut 13,2%. Tranzactiile cu titlurile SIF Oltenia au fost cele mai valoroase tranzactii din piata (3,9 mil. lei), in timp ce tranzactiile cu titlurile SIF Transilvania au fost cele mai numeroase (5,8 mil. actiuni).
In sectorul bancar, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) si-au temperat trendul descendent, inregistrand o scadere de 1,7%, pana la nivelul de 8,5 lei/actiune, in vreme ce actiunile bancii austrice Erste Bank (EBS) au consemnat cea mai mare scadere din randul companiilor bancare, de 8,9%. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis sedinta pe plus, in crestere cu 1,5%.
Pe fondul stirilor negative cu privire la aspectele macro economice, principalele cotatii bursiere externe au inchis sedinta de ieri pe minus. Indicele regiunii euro, Euro Stoxx 50 a consemnat cea mai mare scadere din randul cotatiilor bursiere europene, de 5%, pana la nivelul de 2.400 de puncte.
Indicele britanic FTSE 100 si cel german DAX au pierdut fiecare 4%, in vreme ce indicele francez CAC 40 a coborat cu 4,5% sub nivelul de referinta. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in scadere cu 4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO