Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Piata a fost aproape de colaps, nu mai are unde sa scada

Molnar, IFB: Piata a fost aproape de colaps, nu mai are unde sa scada
02.03.2009, 18:18 19

Bursa a parcurs sedinta de ieri in mare parte in scadere, insa a revenit pe final si a inchis in urcare moderata, cu un avans de 1% la nivelul indicelui BET, al celor mai lichide 10 companii din piata. SIF-urile nu au reusit insa sa inchida sedinta pe plus, indicele societatilor financiare, BET-FI, inregistrand o scadere de 1%, cu putin peste pragul de 8.000 de puncte.

"In momentul de fata piata este blocata, plina de incertitudine care amplifica riscul pentru investitori. Singurul reper de care mai dispunem este Banca Nationala, care si-a pastrat consecventa in toata aceasta perioada. Spre deosebire de BNR, declaratiile Guvernului sunt contradictorii, iar in timp ce unii vorbesc de reducerea cheltuielilor, alte voci din Guvern anunta posibile majorari salariale. O astfel de masura cred ca ar impinge Romania in faliment", a apreciat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Printre cele mai tranzactionate societati din sedinta de ieri s-au numarat companiile petroliere Petrom (SNP), cu 19 milioane de titlulri si respectiv Rompetrol Rafinare (RRC), cu 10 milioane de titluri.
Companiile au inregistrat insa evolutii contrare, actiune Petrom consemnand un declin de aproape 1%, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat una dintre cele mai mari aprecieri din piata, de 4%, pana la pretul de 0,026 lei/actiune. Pe fondul evolutiilor pozitive si a societatilor de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), care au urcat cu 1,7% si respectiv cu 0,2%, indicele energetic BET-NG a inregistrat o apreciere de 1,1%.
"Sunt prea multe necunoscute in piata, iar cele care afecteaza cel mai mult decizia investitorilor sunt contractarea unui imprumut extern si nivelul deficitului bugetar pe anul acesta. Pe termen scurt factorul intern va conta mai mult, insa cresterea pietei locale va fi data de modul in care vor evolua pietele externe. In momentul in care pietele externe vor da primele semne de stabilizare, investitorii vor anticipa o evolutie asemanatoare si pentru piata din Romania si atunci vom asista la o intrare masiva de investitori straini in piata", a adaugat Molnar.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregisrate cea mai mare corectie, de 2%, urmate in top de scaderea SIF Moldova (SIF2), de 1,8% si SIF Oltenia (SIF5), cu o depreciere de 1,5%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au reusit sa inchida sedinta in stationare, la acelasi nivel de referinta, de 0,41 lei/actiune.
In sectorul bancar titlurile BRD s-au oprit din scadere si au inregistrat un avans de 2,7%, depasind astfel pretul de 4 lei/actiune.
Bancile cu capital majoritar romanesc, Banca Transilvania (TLV) si Banca Comerciala Romana (BCC), au inregistrat evolutii diferite, titlurile bancii clujene inregistrand o scadere de 2,3%, in vreme ce actiunile bancii din Sibiu au inchis in stationare, la pretul de 0,083 lei/actiune.
La categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 3,6%.
"Spre deosebire de pietele externe, in perioada urmatoare vor inregistra corectii ceva mai temperate, deoarece scaderile de pana acum au fost pur si simplu mult prea mari, aproape de colaps. Revenirea va fi la fel de dura si nu este exclus sa vedem aprecieri de peste 30% in doua saptamani", a continuat Molnar.
Bursele europene au inregistrat ieri corectii mai mari decat piata locala, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele britanic FTSE 100, de 3,6%, urmat de deprecierea indicatorului francez CAC 40, care spre inchidere pierdea 3%, si cea a indicelui german DAX, care cobora cu 2,3%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO