Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Scaderile fac toate actiunile sa fie posibile tinte de investitii

Molnar, IFB: Scaderile fac toate actiunile sa fie posibile tinte de investitii
05.01.2009, 18:55 24

Companiile petroliere au consemnat printre cele mai mari avansuri in sedinta de ieri, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) inregistrand o apreciere de 14,6%, urmate de titlurile Petrom (SNP), care au urcat cu 3,9%.

Titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat de asemenea un avans considerabil, de 2,7%, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) au inregistrat o usoara corectie, de 0,8%, pana la nivelul de 121 lei/actiune.
Evolutiile pozitive ale companiilor din sectorul energetic au urcat cotatia indicelui de profil, BET-NG cu 4,3%, pana la nivelul de 363 de puncte.
"Este foarte greu de anticipat spre ce domenii se vor indrepta investitorii in 2009. Toate companiile au fost afectate de scaderile drastice de anul trecut, incat toate ar putea reprezenta tinte de investitii. Problema este ca investitorii de pe piata locala si-au pierdut gustul pentru Bursa, mai ales tinand cont de corectiile din ultima perioada. Cu toate acestea sunt convins ca odata ce piata va da semne de revenire, investitorii vor reincepe sa intre la cumparare", a declarat Octavian Molnar, directorul societatii de brokeraj al IFB Finwest.
Societatile financiare au inregistrat de asemenea evolutii pozitive, cea mai mare crestere fiind consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 6,4%, pana la nivelul de 0,58 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Transilvania (SIF3), cu 6,3%, SIF Oltenia (SIF5), cu 5,1% si SIF Moldova (SIF2), cu 3,8%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inchis in stationare la nivelul de 0,625 lei/actiune.
"In 2009 cea mai mare problema a Bursei locale va fi lipsa investitorilor in piata, cauzata de o lipsa de incredere in pietele financiare. Tinand cont de preturi, bursa ramane o alternativa pentru investitori, insa imi e teama ca cel putin in prima parte a anului nu o sa vedem multi investitori intrand la cumparare. Vor fi volume mici, iar lichiditatea extrem de redusa", a adaugat Molnar.
Societatile din sectorul financiar au inregistrat aprecieri ceva mai moderate, titlurile BRD urcand cu 1,8%, pana la nivelul de 8,4 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat o apreciere de 0,6%, atingand nivelul de 0,183 lei/actiune.
La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au consemnat o apreciere de 7,7%, urcand la nivelul de 63 lei/actiune.
"Si in 2009 piata locala va reactiona la evolutiile burselor externe, insa doar in sens negativ. Pentru moment piata locala trece printr-o perioada de acomodare, dupa scaderile din toamna si cele din iarna, fara sa se concretizeze intr-un trend. Sunt posibile si alte corectii, poate chiar noi minime, insa pe ansamblu ma astept sa incheiem anul pe plus", a incheiat Molnar.
Nivelul lichiditatii din sedinta de ieri a fost in schimb extrem de scazut, de doar 4,9 mil. lei (1,2 mil. euro), fiind tranzactionate aproape
30 mil. titluri.
Cele mai tranzactionate actiuni din sedinta de ieri au fost titlurile Altur (ALT), respectiv 8,4 mil. actiuni, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 0,147 mil. lei.
Pe plan extern, bursele europene au inregistrat de-a lungul zilei de ieri evolutii pozitive, insa spre inchidere au coborat la valori de minus 0,3% in cazul indicilor FTSE 100 si CAC 40, in vreme ce indicele german DAX cobora cu 0,02%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO