Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Urmeaza sase luni de nervozitate in piata

Molnar, IFB: Urmeaza sase luni de nervozitate in piata
23.11.2008, 18:56 22

"Nu exista inca siguranta in piata, iar temerile care au inceput sa apara inca de anul viitor si au atins maximul in lunile septembrie sau octombrie s-au confirmat, devenind certitudini. Piata a devenit astfel extrem de volatila. Ne putem astepta la o temperare a volatitatii abia la jumatatea anului viitor. Urmeaza sase luni de nervozitate in piata", a apreciat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.

Societatile financiare au consemnat aprecieri cuprinse intre 3,4% si 0,7%, cea mai mare crestere fiind inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat pana la pretul de 0,61 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Moldova (SIF2) cu 2,7%, SIF Muntenia (SIF4) cu 2,4% si SIF Oltenia (SIF5) cu 2,3%. Cea mai mica urcare a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au atins pretul de tranzactionare de 0,308 lei/actiune.
"Piata este dominata de investitorii speculativi, fapt care duce la cresterea volatilitatii. Investitorii pe termen mediu si lung asteapta o redresare a situatiei financiare la nivel global, sau cel putin semne de redresare, care sa le permita o intrare la cumparare mai accentuata. Acum este cu siguranta momentul industriilor defensive, precum cea farmaceutica, alimentara sau cea a utilitatilor", a adaugat Molnar.
In sectorul energetic, companiile petroliere au inregistrat corectii, cea mai mare scadere fiind consemnata de actiunile Petrom (SNP), care au coborat cu 1,2% pana la pretul de 0,168 lei/actiune. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o scadere de 0,5% pana la pretul de 0,0185 lei/actiune.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat un avans de 5%, si respectiv de 2,49%.
Indicele energetic, BET-NG, s-a apreciat vineri cu 1,9% peste nivelul de referinta.
Companiile din sectorul financiar au inregistrat aprecieri ceva mai temperate, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) consemnand o crestere de 0,6%, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu 1% peste nivelul de referinta. Cea mai mare apreciere au inregistrat-o titlurile bancii austriece Erste Bank, care au urcat cu 3,5%, atingand un pret de tranzactionare de 52,8 lei/actiune.
"Pentru o schimbare de trend avem nevoie de un climat politic stabil, care sa reflecte starea reala a economiei, precum si de intrarea masiva la cumparare a fondurilor de investitii. Si acum sunt prezente in piata insa nu au o influenta semnificativa asupra ei. De asemenea, politicul ar trebui sa inceapa sa considere BVB ca un indicator real al pietei de capital din Romania, intrucat evolutiile bursiere din septembrie si octombrie au anticipat scaderile de consum de acum", a apreciat in incheiere Molnar.
Contrar evolutiei de la Bucuresti, bursele europene au inregistrat corectii semnificative, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele bursier francez CAC 40, care a pierdut 3,3%. Indicele german DAX si cel britanic FTSE au inregistrat corectii asemanatoare, de 2,2% si respectiv de 2,4%.
Indicele american Dow Jones a inchis sedinta de vineri pe plus, in urcare cu 6,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO