Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley a luat 1,28% din BVB

28.12.2007, 19:21 10

Banca de investitii americana Morgan Stanley va prelua un pachet de 63.465 de actiuni al Bursei de Valori Bucuresti pentru care urmeaza sa plateasca 9,7 milioane de lei (2,75 milioane de euro), conform datelor de pe site-ul Bursei de Valori. Pachetul reprezinta 1,28% din capitalul social al Bursei, iar tranzactia evalueaza operatorul bursier la peste 210 milioane de euro.
Morgan Stanley mai detinea inainte de aceasta tranzactie un pachet nesemnificativ de actiuni, cumparat de la HTI Valori Mobiliare.
In plus fata de actiunile detinute direct, Morgan Stanley mai controleaza indirect un pachet de 2,76% din actiunile BVB prin societatea locala de brokeraj HTI Valori Mobiliare, pe care a preluat-o oficial in urma cu cateva saptamani.
Detinerea Morgan Stanley in cadrul BVB a ajuns astfel la 4,04%, insa numai actiunile detinute prin intermediul HTI dau drept de vot, cele 1,28% preluate direct neavand drept de vot, conform statutului Bursei de Valori. Statutul Bursei mai prevede ca niciunul dintre actionari nu poate detine mai mult de 5% din totalul drepturilor de vot ale societatii.
Pachetul a fost vandut de Sorin Varlan, principalul actionar al casei de brokeraj H&C Securities din Iasi. Aceasta a fost dizolvata in ultima parte a acestui an, iar actiunile BVB au fost impartite intre actionari. Inainte de dizolvare, au existat negocieri privind vanzarea societatii cu mai multi potentiali investitori, printre care si grupul Romcapital din Timisoara, insa acestea au esuat, conform informatiilor existente pe piata.
Alaturi de Morgan Stanley au mai cumparat actiuni BVB inca doua persoane fizice, valoarea totala a pachetului de actiuni vandut de omul de afaceri din Iasi fiind de 2,83 milioane de euro.
Tranzactia cu actiunile BVB este cea mai mare de dupa transformarea Bursei in societate pe actiuni, iar societatile de brokeraj existente pe piata la acea vreme au primit gratuit pachete de actiuni.
La pretul la care a cumparat Morgan Stanley, valoarea pachetului de actiuni detinut de majoritatea societatilor de brokeraj valoreaza peste 3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO