Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley si-a facut intrarea si la Bursa din Sibiu

Morgan Stanley si-a facut intrarea si la Bursa din Sibiu

Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu: Am primit semnale ca se va da o ordonanta de guvern prin care sa se ridice limitarea de 5% existenta in prezent, daca investitorul care ajunge sa detina mai mult de atat este un operator de piata.

05.10.2007, 17:39 19

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, a intrat in actionariatul Bursei din Sibiu (BMFMS), cumparand actiuni in cadrul majorarii de capital pe care piata la termen o deruleaza in prezent.
Morgan Stanley cumparase actiuni in acest an si la Bursa de Valori din Bucuresti, banca americana putand fi interesata si de achizitia unor pachete mai mari la cei doi operatori de piata.
Morgan Stanley ar fi ajuns oricum sa controleze actiuni la cele doua piete, indirect, odata ce se va finaliza preluarea societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare. Morgan Stanley asteapta avizul CNVM pentru preluarea HTI. La Sibiu, banca americana ar controla cea mai mare participatie, de circa 7-8% la finalul majorarii.
Banca de investitii a subscris zece actiuni din cele oferite de Bursa din Sibiu, platind 16.000 de lei (circa 4.800 de euro). Majorarea de capital de la aceasta bursa se realizeaza in doua etape. In prima faza au putut subscrie actionarii pietei, acestia cumparand 93,7% din actiunile emise, titlurile ramase nesubscrise fiind oferite in etapa a doua atat celor care si-au exercitat dreptul de preferinta, cat si institutiilor financiare interesate de a cumpara actiuni in cadrul bursei.
Conducerea pietei de derivate de la Sibiu spune ca se asteapta ca in aceasta etapa sa subscrie si cel putin una dintre cele trei burse straine cu care poarta negocieri pentru incheierea unui parteneriat, respectiv Bursa din Varsovia, Eurex si Bursa suedeza OMX, dar si un fond de investitii din New York. Reprezentantii BMFMS nu au dorit sa ofere detalii despre fondul de investitii american, dar, potrivit unor surse din piata, este vorba de un fond administrat de Horizon Asset Management.
"Cel putin unul din cei trei operatori straini cu care am avut discutii avansate despre incheierea unui parteneriat credem ca va subscrie", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu.
Teodor Ancuta spune ca pragul de 5% care limiteaza in prezent drepturile de vot in cadrul bursei ar putea fi ridicat in viitor printr-o ordonanta de guvern, in cazul operatorilor de piata.
"Am primit semnale ca se va da o ordonanta de guvern prin care sa se ridice limitarea de 5% existenta in prezent, daca investitorul care ajunge sa detina mai mult de atat este un operator de piata. Cred ca in aceasta luna sau in luna urmatoare ar putea sa se dea aceasta ordonanta", spune Ancuta.
Bursa din Sibiu intentioneaza sa-si majoreze in acest an capitalul social cu echivalentul in lei a doua milioane de euro, pentru a se incadra in cerintele CNVM. O parte din suma ar proveni din capitalizarea profitului, iar restul prin aport in numerar al actionarilor. Acestia pot subscrie actiuni la un pret de 1.600 de lei/actiune, din care 200 de lei este valoarea nominala a titlurilor, iar 1.400 de lei, prima de emisiune.
Dupa prima etapa de majorare a capitalului, in care puteau subscrie doar actionarii Bursei, au ramas nesubscrise 636 de actiuni. Alaturi de Morgan Stanley, a mai subscris in a doua etapa si societatea Intercapital Invest, care a cumparat tot zece actiuni.
Potrivit reprezentantilor BMFMS, 240 de actiuni din cele nesubscrise apartin societatii Finaco Securities, controlate de Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. Intre conducerea Bursei din Sibiu si Dan Paul exista un conflict puternic, reprezentantii pietei acuzandu-l pe pe acesta ca actioneaza impotriva intereselor pietei, dupa ce el a contestat mai multe hotarari luate in cadrul bursei.
"Din momentul in care Dan Paul a inceput sa faca declaratii impotriva intereselor Bursei din Sibiu, aceasta piata a suferit un regres. De aceea, am in plan sa cer aprobarea Consiliului de Administratie si a actionarilor pentru a cere daune in instanta de circa 0,5 milioane de lei (circa 150.000 de euro - n.red), corespunzatoare comisionelor si veniturilor nerealizate in trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu acelasi trimestru din anul trecut", spune Teodor Ancuta. Contactat de ZF, Dan Paul nu a dorit sa faca nici un comentariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO