Burse - Fonduri mutuale

MT: Vom lista Henri Coanda pana la sfarsitul anului

MT: Vom lista Henri Coanda pana la sfarsitul anului

Anul trecut, circa 4,9 milioane de pasageri au trecut prin aeroportul Henri Coanda

05.06.2008, 19:08 36

Oferta publica initiala pentru listarea la Bursa a aeroportului international Henri Coanda ar putea fi cea mai mare tranzactie de pe Bursa in acest an, cu o valoare estimata de circa 45 mil. euro, potrivit datelor ZF.
Ministerul Transporturilor a desemnat ieri societatea de brokeraj BT Securities ca intermediar pentru listarea aeroportului Henri Coanda, dintr-un numar de opt societati de brokeraj si consortii care au depus oferte in acest sens.
"In cel mult doua saptamani vom incheia contractul cu intermediarul, dupa care acesta va incepe pregatirea ofertei. Eu zic ca vom derula oferta publica initiala pana la sfarsitul anului", a declarat pentru ZF Dragos Tanasescu, secretar general in Ministerul Transporturilor si presedintele Directiei de Privatizare din minister.
"Am primit un comunicat oficial de la Ministerul Transportului prin care am fost instiintati ca am fost selectati pentru a intermedia listarea la Bursa a aeroportului Otopeni. Urmeaza sa derulam toate demersurile necesare operatiunii", a spus Rares Nilas, directorul BT Securities.
Ceilalti ofertanti au fost HTI Valori Imobiliare, Raiffeisen Capital&Investment, Romcapital, doua sindicate si doua consortii. Sindicatele sunt alcatuite din BRD Securities si EFG Eurobank Securities, respectiv IEBA Traust si Piraeus Securities, iar consortiile sunt compuse din Rombell Securities si KBS Securities, respectiv Alpha Finance si Alpha Bank.
Potrivit reprezentantului din minister, pentru stabilirea ofertei castigatoare s-a luat in calcul oferta financiara in proportie de 75%, oferta tehnica avand o pondere de 25% in punctajul final.
"Deocamdata vom merge cu un pachet de 5%, dar daca vom primi propuneri din partea consultantului privind o majorare a acestui pachet, vom lua in calcul acest lucru", a mai precizat Tanasescu.
In luna martie, ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat ca participatiile care vor fi listate din cele opt companii pe care ministerul vrea sa le privatizeze ar putea fi majorate de la 5% la 20% pentru a atrage investitorii strategici.
Potrivit Top 100 Cele Mai Valoroase Companii realizat de Ziarul Financiar anul trecut in colaborare cu casa de investitii Capital Partners, Aeroportul international Henri Coanda era evaluat la 890 mil. euro, in conditiile unei cifre de afaceri de 61,7 mil. euro realizata in 2006 si o marja de profit de aproape 40%. Astfel, statul ar putea obtine circa 45 mil. euro din vanzarea pe Bursa a unui pachet de 5% din actiuni. Pretul final va fi stabilit insa de minister impreuna cu intermediarul ofertei, pe baza unui raport de evaluare.
"Raportul de evaluare a companiei nu este inca finalizat. Probabil ca va fi finalizat dupa ce vom semna contractul cu intermediarul, atunci urmand sa fie stabilit si pretul de plecare al ofertei", sustine Tanasescu.
Aeroportul Henri Coanda estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa
74 mil. euro, fata de un nivel de circa 71,5 mil. euro in 2007.
Estimarea se bazeaza pe o crestere cu 20-25% a numarului de pasageri care tranziteaza aeroportul, fata de 4,9 milioane de pasageri in 2007.
Aeroportul urmeaza un plan de dezvoltare care se intinde pana in 2020, moment in care isi propune sa atinga statutul de hub pentru Europa Centrala si de Est, cu un trafic de 10 milioane de pasageri.
Henri Coanda are un capital social de aproape 40 mil. euro (143 mil. lei), aferent unui numar de 14,3 milioane de actiuni. Actionariatul companiei este compus din Ministerul Transporturilor, cu o participatie de 80% din actiuni, si Fondul Proprietatea, cu 20% din titluri.
In procesul de listare a aeroportului Henri Coanda, Ministerul Transporturilor primeste consultanta juridica din partea casei de avocatura Bostina si Asociatii.
Alaturi de aeroportul Henri Coanda urmeaza sa fie listate si aeroporturile Baneasa, Mihail Kogalniceanu din Constanta si Traian Vuia din Timisoara, precum si Administratia Canalelor Navigabile, Administratia Porturilor Dunarii Maritime, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO