Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, Estinvest: BVB reactioneaza mai puternic la scaderi

Murgoci, Estinvest: BVB reactioneaza mai puternic la scaderi
27.10.2008, 18:06 22

Bursa de la Bucuresti a debutat luni cu o noua scadere drastica, indicele BET, principalul indice din piata, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii, inregistrand o corectie de 7,8%. Cea mai mare corectie s-a inregistrat in sectorul energetic, unde indicele de profil BET-NG a coborat cu 11% sub nivelul de referinta consemnat in sedinta de vineri.

Pentru prima data in istorie, Bursa de la Bucuresti a prins deschiderea bursei americane, indicele Dow Jones deschizand pe plus, in urcare cu 0,6%.
Efectul a fost o redresare usoara a BVB in ultimele minute de tranzactionare.
"Fiind o piata mica si cu investitori putini, BVB reactioneaza mai puternic la criza internationala decat restul burselor europene. Sentimentul negativ se pastreaza in continuare ridicat in piata, si dat fiind contextul extern, investorii refuza sa intre pe piata, in ciuda preturilor extrem de scazute si a performantelor economice inregistrate de companiile autohtone", a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EstInvest.
In sectorul energetic, companiile petroliere au consemnat corectii semnificative, cea mai ridicata scadere fiind cea a titlurilor Petrom (SNP), care au coborat cu 13,5% sub nivelul de referinta de vineri. Titlurile companiei petroliere au fost tranzactionate ieri la pretul de 0,128 lei/actiune. Titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat o corectie de 8,1%, coborand la pretul de 0,0203 lei/actiune. Companiile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au consemnat scaderi cuprinse intre 12,6% si respectiv 7,8%.
Indicele general al societatilor financiare de investitii BET-FI a inregistrat in sedinta de ieri o scadere de 9,8%, coborand astfel la pragul suport de 10.000 de puncte. Cea mai mare scadere din randul SIF-urilor a fost consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 15%, atingand un pret de tranzactionare de 0,268 lei/actiune. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) au pierdut fiecare 10,6%, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai redusa scadere pe parcursul sedintei de ieri, de 5%.
"Dupa ce situatia se va mai calma, companiile cu profitabilitatea cea mai ridicata vor fi printre primele tintite de investitori, printre acestea numarandu-se societati ca Petrom sau BRD. De asemenea, investitorii vor urmari societatile care ofera dividende substantiale, in acest sens companiile care sunt detinute in proportie de peste 50% de catre stat reprezentand o alta tinta de investitii pentru investitori. Cele mai afectate de criza vor fi, cred, companiile din sectorul constructiilor si cele financiare, unde profitabilitatea acestora va fi ceva mai mica", a adaugat Murgoci.
In sectorul financiar, titlurile BRD au inregistrat cea mai mare scadere, de 11,5%, coborand la pretul de tranzactionare de 6,55 lei/actiune, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Caratica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta, de 0,206 lei/actiune. Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat cu 4,9% sub nivelul de referinta de vineri.
Titlurile BRD au fost cele mai tranzactionate din piata ieri, ridicandu-se la suma de 3,7 mil. lei, in timp ce actiunile Petrom au pierdut inca 12,8% pe un volum ridicat, fiind tranzactionate peste 21 mil. titluri.
Pe plan extern, principalele cotatii bursiere au inregistrat pierderi moderate, curpinse intre 1% si 4%. Indicele britanic FTSE 100 a consemant ieri o scadere de 1%, coborand la nivelul de 3.800 de puncte, in vreme ce indicele economiei germane DAX a pierdut ieri 1,9%.
Cea mai mare scadere din randul indicilor europeni a consemnat-o indicele francez CAC 40, care a coborat cu 4% sub nivelul de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO