Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, Estinvest: Rezultatele financiare au dus in sus preturile

27.02.2008, 17:51 14

Indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat ieri cu 1,8%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a crescut si el cu 2,2%. Societatile de investitii financiare par sa-si fi luat avant in ultimele sedinte, inregistrand si ieri o crestere importanta, indicele BET-FI apreciindu-se cu 4,7%.
"Probabil ca aceasta revenire a pietei a fost provocata de nivelurile foarte scazute ale preturilor in comparatie cu rezultatele financiare raportate de companii. Odata cu BRD si SNP si alte companii din piata au inregistrat un an bun, in ciuda unor asteptari poate negative", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.
Chiar daca rezultatele preliminare raportate de Petrom (SNP) nu s-au ridicat la asteptarile analistilor, care previzionau un profit net cuprins intre 540 si 690 milioane de euro, dupa raportarea rezultatelor preliminare, titlurile companiei au pierdut in sedinta de ieri doar 0,7%, trecand chiar pe plus la mijlocul sedintei.
"Este posibil ca si propunerea SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1) de a-si mari pragul de detinere de la 1% la 2% sa fi avut un impact pozitiv asupra pietei", spune Murgoci.
De altfel, SIF Moldova si SIF Banat-Crisana s-au aflat ieri printre cele mai cautate actiuni din piata. SIF Moldova a inregistrat un rulaj de 4,2 milioane de euro (15,4 milioane de lei), cel mai mare din piata, in vreme ce SIF Banat-Crisana a facut obiectul unor tranzactii de 1,9 milioane de euro (6,8 milioane de lei).
"Rezultatele financiare au dus in sus preturile, sustinute de ordinele mari de la cumparare. De asemenea, si pietele internationale ne-au ajutat destul de mult in aceasta perioada de crestere, deoarece Statele Unite si Europa au inregistrat si ele aprecieri", spune Murgoci.
El este de parere ca in piata au intrat investitori autohtoni, neinstitutionali.
Bursa a inregistrat ieri cea mai lichida sedinta de la inceputul anului, tranzactiile cu actiuni ridicandu-se la circa 21 mil. euro (77 mil. lei). Piata RASDAQ a atins ieri o lichiditate in ton cu cele din sedintele trecute, de 1,6 milioane de euro (5,9 mil. lei). SUA au raportat luni vanzarile de case pentru ultima perioada, inregistand cel mai mic nivel din ultimii noua ani si demonstrand situatia grea in care se afla sectorul imobiliar american in momentul de fata.
"Stirea de case din Statele Unite a venit dupa inchiderea sedintei de tranzactionare, pentru ca indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu cica 1,5%. In mod indirect situatia din State ne-a afectat deja. Piata imobiliara din Romania ar putea sa inregistreze si ea scaderi, insa nu prabusiri cum este cazul pietei americane, care ar putea afecta cativa emintenti, dar nu toata Bursa", spune Murgoci.
El este de parere ca astazi sau joi piata ar putea sa inregistreze o usoara scadere, o corectie, dar ca per ansamblu piata va continua sa creasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO