Burse - Fonduri mutuale

Neincrederea investitorilor si scaderile externe coboara din nou Bursa

06.02.2008, 19:09 21

Actiunile Petrom (SNP) si BRD, cele mai mari doua companii de la Bursa, au pierdut ieri 3,8%, respectiv 3,5%, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si cele ale Impact (IMP) au inregistrat scaderi de peste 5%.
SIF-urile au rezistat mai bine, pierzand in medie 1,37%, in conditiile in care pentru prima data in ultimele luni nu au fost cele mai tranzactionate titluri de pe piata.
Scaderile de ieri vin dupa ce Banca Nationala a Romaniei a majorat luni dobanda de politica monetara cu 1%, la 9%, cerand astfel o crestere a costurilor de creditare atat la lei, cat si la valuta, dar brokerii spun ca aceasta masura nu a avut un impact semnificativ pe Bursa, aceasta aflandu-se in continuare sub influenta pietelor internationale.
"Scaderile de azi (ieri - n.red.) nu cred ca ar trebui puse pe seama deciziei BNR, ci pe seama a ceea ce se intampla pe pietele externe", a declarat Dorin Ghidiu, broker la Vanguard.
Sedinta de tranzactionare a debutat cu scaderi, pe fondul unei lichiditati foarte reduse, insa corectiile puternice au venit pe final, odata cu accentuarea scaderilor de pe pietele vest-europene.
In momentul inchiderii sedintei de la Bucuresti, indicii burselor din Londra, Paris si Frankfurt inregistrau scaderi de circa 1%, ca urmare a stirilor privind incetinirea cresterii din sectorul serviciilor la nivel european si scaderea vanzarilor de retail, din cauza crizei financiare din SUA.
"Situatia internationala e inca neclara si nu cred ca se va clarifica mai devreme de cateva luni. Deocamdata, in loc sa se linisteasca lucrurile devin tot mai agitate, apar scandaluri de genul Societe Generale sau stiri negative care nu fac decat sa scada increderea investitorilor in piata de capital", a explicat Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
"Nu ai cum sa speri la ceva bun in perioada aceasta. Cine n-a bagat banii pe Bursa pana acum, cred ca ar fi bine sa mai astepte", a mai spus Manaila.
El considera ca decizia BNR de crestere a dobanzilor la finantarile in lei nu a avut o influenta semnificativa asupra pietei de capital.
"Nu cred ca e grozava ideea de majorare a dobanzii BNR, dar cred ca era necesara in conditiile in care guvernul nu face nimic pentru a reduce dezechilibrele macroeconomice."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO