Burse - Fonduri mutuale

Nici venirea toamnei nu a mai resuscitat piaţa

Nici venirea toamnei nu a mai resuscitat piaţa

Autor: Monica Juganaru

06.09.2010, 23:48 18

Acţiunile companiilor listate la Bursa de Va­lori Bucureşti(BVB) au trecut pe creştere în a doua parte a şedinţei şi auconsemnat un avans de 0,67%, după ce la deschidere se corectau cu0,49%, în ton cu evoluţia majorităţii pieţelor europene, care auafişat avansuri de până la 1%.
La Bucureşti investitorii au continuat să adopte poziţii deaşteptare, iar volume transferate au rămas reduse.
Piaţa a continuat astfel să evolueze în intervalul în careoscilează de mai bine de trei luni, în timp ce lichiditatea acontinuat să se situeze la un nivel de avarie. Valoareatranzacţiilor de pe pieţele BVB s-a ridicat la 1,7 milioane deeuro, valoare similară cu volumele medii transferate săptămânatrecută şi cu o zi obişnuită din luna august. Bursa începe astfelsă năruie speranţele brokerilor care spuneau că lichiditatea redusăse datorează perioadei de vară, iar aceasta îşi va reveni odată cuvenirea toamnei.
Ultimele operaţiuni de luni cu cele mai lichide zece acţiuni,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creşterecu 0,76%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) au marcat pentru indicele BET-FI cel mai importantavans, de 2,24%.
Acţiunile companiilor din sectorul energetic au debutat la cotaţiinesemnificativ peste referinţă, iar până la finalul sesiuniiindicele BET-NG şi-a mărit creşterea, până la 1,25%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţiapri­melor 25 de titluri în funcţie de lichi­ditate, inclusivSIF-urile, a închis în urcare cu 1,14%.
"Chiar dacă lichiditatea a fost modestă, preţurile au continuataprecierile începute săptămâna trecută, pe fondul calmului de pepieţele internaţionale", a declarat pentru Darie Moldovan,directorul de ope­raţiuni al SSIF Broker (BRK), citat deMediafax
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) au fost cele mailichide din piaţă, cu transferuri de 1,7 milioane de lei şi,respectiv, 823.000 de lei. Ultima tranzacţie cu acţiunile SIFOltenia a fost efectuată la 1,41 lei, preţ în creştere cu 2,17%,iar titlurile SIF Moldova au avansat cu 2,8%, la 1,1 lei. Cea maimare creştere dintre SIF-uri a aparţinut SIF Banat-Crişana, cu unavans de 3,7%, însă pe fondul unei lichidităţi extrem de reduse, decirca 70.000 de euro.
O presiune mai importantă la vânzare s-a observat pe acţiunile BRD,care au închis la un preţ de 11,4 lei, cu 0,87% mai jos decâtreferinţa.
Acţiunile BVB, printre cele mai urmărite din ultima vreme aucontinuat creşterea, atingând un nou maxim după listarea de laînceputul verii, pe fondul aşteptărilor optimiste privind listareaFondului Proprietatea şi a companiilor de stat din portofoliulMinisterului Economiei. Acţiunile BVB au încheiat ziua la 38,2lei/acţiune, în creştere cu 3% faţă de finalul săptămâniiprece­dente.
Pe piaţa RASDAQ, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele aleElectromagnetica Bucureşti, cu o valoare de peste 500.000 de lei,adică peste 75% din rulajul acestei pieţe. Acţiunile ELMA auînregistrat un avans nesemnificativ, de 0,9%, şi au încheiat ziuala 0,55 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO