Burse - Fonduri mutuale

Nicolae Pascu, STK: Preferam fondurile inchise, pentru ca ne pot asigura o crestere agresiva

Nicolae Pascu, STK: Preferam fondurile inchise, pentru ca ne pot asigura o crestere agresiva

Pascu: Pentru ca nu exista statistici foarte clare, nu stii cati (din banii atrasi de fondurile de investitii - n. red.) au caracter de retail si cati sunt din partea investitorilor institutionali

01.11.2006, 12:42 58

Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, spune ca strategia societatii de administrare a investitiilor se va axa mai ales pe fonduri inchise de investitii si nu indeosebi pe fonduri mutuale, deoarece nu crede intr-un ritm ridicat de crestere al pietei fondurilor deschise.
Seful de la STK considera ca in prezent nu exista bine conturata o piata pentru fondurile mutuale, iar ritmul de crestere redus cu care crediteaza aceasta piata in urmatorii ani nu va putea asigura o crestere mai "agresiva" societatii pe care o conduce.
STK Financial este o societate din Cluj - Napoca, nou intrata pe piata serviciilor de administrare a investitiilor, ea fiind autorizata la finalul anului trecut. Nicolae Pascu este si unul din fondatori, anterior el fiind principalul analist de la Broker Cluj.
Societatea a lansat in aprilie primul fond privat de investitii care va fi listat la Bursa de Valori, activul net al fondului fiind de 20 de milioane de lei (5,7 milioane de euro). Fondul, denumit STK Emergent, a fost constituit prin atragere privata de resurse financiare de la circa 100 de investitori.
"Piata fondurilor mutuale este mica, iar ratele de crestere in urmatorii ani cred ca se vor mentine la un nivel redus. In ultima perioada, unii jucatori au facut si unele lucruri bune pe aceasta piata, a inceput sa se faca o publicitate pozitiva mai puternica, dar cu toate acestea, banii atrasi mi se par relativ putini", spune Nicolae Pascu.
"In acelasi timp, din sumele raportate, pentru ca nu exista statistici foarte clare in acest sens, nu stii cati au caracter de retail si cati sunt din partea investitorilor institutionali, iar fondurile mutuale se adreseaza tocmai retail-ului", a adaugat Pascu.
Activele fondurilor mutuale se ridicau la finalul lunii septembrie la doar 152 de milioane de euro. Multi dintre managerii societatilor de administrare a fondurilor estimau ca piata va atinge 1 miliard de euro in urmatorii trei ani, dar totusi Nicolae Pascu spune ca avand in vedere corelatia dintre situatia din prezent si indicatorii macroeconomici, nu crede ca piata fondurilor mutuale se afla pe o directie buna pentru a ajunge la acel nivel in aceasta perioada de timp.
De la lansarea fondului STK Emergent in aprilie, performanta acestuia a fost de 22,66%, in timp ce in aceeasi perioada indicele de referinta BET al Bursei de Valori a crescut cu 11,1%. Conducerea STK si-a stabilit drept obiective pentru acest fond o rentabilitate financiara (data de profitul net raportat la capitalurile proprii) de minim 25% pe an si o rentabilitate relativa, data de cresterea activului net, de 1,3 ori mai mare decat performanta indicelui BET. In afara de acest fond, STK Financial administreaza in prezent si conturi individuale.
Potrivit lui Nicolae Pascu, unul din motivele pentru care piata fondurilor mutuale este la un nivel atat de redus in prezent il constituie si performantele pe care fondurile le-au raportat, cele mai multe dintre fonduri avand in acest an cresteri sub cea a Bursei.
"Fondurile mutuale din prezent nu se adreseaza nevoilor reale ale investitorilor. In aceste momente, prea putini investitori sunt preocupati de conservarea averii. Ei cauta randamente peste cresterea Bursei si in speranta acestora, sunt dispusi sa-si asume riscuri mai mari", spune Pascu. Pe de alta parte, majoritatea investitorilor autohtoni mari, care ar putea fi "tinta" fondurilor mutuale existente pe piata, prefera investitiile imobiliare, a mai spus Pascu.
Seful de la STK Financial spune ca strategia de plasament a societatii depinde in principal de fazele in care se afla Bursa de Valori.
"In momentul cand am inceput demersurile pentru crearea fondului, parea mai oportun sa te axezi pe small cap (actiuni ale unor companii cu o capitalizare bursiera mica - n. red.), dar ieftinirea unora din actiunile principale ne-a determinat sa ne reorientam strategia. Am avut o pondere importanta din portofoliu investita in SIF-uri, dar ne-am mai redus detinerea, in urma cresterii puternice din ultimele luni si a sperantelor de rentabilitate mai mici pentru urmatoarea jumatate de an", a spus Nicolae Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO