Burse - Fonduri mutuale

Niculae: Amonil nu-si poate plati datoriile

28.01.2009, 19:35 22

Amonil Slobozia (AMO) ar putea fi executat silit dupa ce Riverside Development Limited, societatea care a preluat creantele de 53,8 mil. lei (12,7 mil. euro) pe care combinatul chimic le avea de achitat catre Distrigaz Sud, a cerut plata datoriilor in termen de trei zile lucratoare.

"Stim doar ca societatea Riverside a preluat creantele de la Distrigaz Sud si ca in urma cu circa o luna de zile a trimis catre combinat o instiintare irevocabila pentru plata datoriilor. Fabrica este inchisa din luna septembrie a anului trecut, activitatea de productie este sistata, motiv pentru care combinatul nu are cum sa plateasca aceste datorii", spune Ion Niculae, presedintele Interagro, unul dintre actionarii combinatului chimic.
Interagro detine in momentul de fata doua instalatii in cadrul combinatului, dupa ce a imprumutat combinatul chimic, instalatii care nu pot fi vandute de catre executor.
In conditiile in care combinatul chimic nu va reusi sa plateasca in termenul stabilit creantele, Amonil va fi executata silit prin proprirea conturilor, valorificarea activelor companiei pentru recuperarea datoriilor si inceperea procedurii de insolventa.
"Ar fi pacat sa se ajunga la o executare silita, pentru ca si eu voi fi nevoit sa renunt la instalatiile pe care le detin din moment ce acestea nu pot functiona fara celelalte instalatii din combinat. In orice caz, deja am mai multe propuneri pentru instalatiile pe care le detin", spune Niculae.
Compania avea la sfarsitul lunii septembrie datorii de 120 mil. lei (circa 31,5 milioane de euro) si creante de 93,6 milioane de lei (24,6 milioane de euro). Compania a obtinut in primele noua luni un profit net de 20,8 mil. lei (5,65 mil. euro).
Ultima tranzactie din piata cu titlurile Amonil s-a perfectat ieri la un pret de 0,0121 lei/actiune, in crestere cu 9% fata de pretul de referinta. In aceste conditii, capitalizarea societatii se ridica la 13,4 milioane de lei (3,2 milioane de euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO