Burse - Fonduri mutuale

Nilas, BT: Nu vom vedea multi cumparatori in perioada urmatoare

Nilas, BT: Nu vom vedea multi cumparatori in perioada urmatoare
01.03.2009, 21:41 21

Bursa de la Bucuresti a incheiat luna februarie in scadere pronuntata, corectia la nivelul indicelui BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, fiind de 15%, in prezent indicatorul situandu-se sub pragul suport de 2.000 de puncte.

Pe fondul scaderilor puternice din sectorul bancar, indicele BET-FI a consemnat o depreciere de 16% fata de sfarsitul lunii ianuarie. Indicele extins al pietei BET-XT a pierdut in aceeasi perioada 17,3%. Evolutia bursei ramane o incertitudine printre investitorii, principalii factori de influenta, cel putin pe termen scurt, fiind stirile externe si climatul macroeconomic intern.
"Piata este intr-o stare de deruta, iar incertitudinea pare sa fie cuvantul de ordine din piata in aceste zile. In ultimele luni piata bursiera romana s-a depreciat extrem de dur, iar corectiile au fost ample. Astfel temperarile de scadere din ultimele sedinte sunt o evolutie oarecum normala si asteptata a Bursei, dar este greu de spus daca vom asista la o stabilizare. Nu cred ca vom mai asista la scaderi de genul celor din octombrie, de minus 15% pe zi, pe BET-FI", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al BT Securities.
Actiunile Impact (IMP) au inregistrat cele mai mari pierderi in luna februarie, de 55%, acestea revenind la tranzactionare la inceputul lunii februarie, dupa o pauza de aproape 4 luni de zile. In top au urmat scaderile Teraplast Bistrita (TRP), cu aproape 40%, si Condmag Brasov (COMI), cu 39%.
De asemenea, printre cele mai afectate societati din luna februarie s-au numarat si cele din sectorul bancar, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) pierzand 30%, in vreme ce actiunile BRD au pierdut in acelasi interval aproape 31%. Bancile romanesti, Banca Transilvania (TLV) si Banca Comerciala Carpatica (BCC), au pierdut 17,7% si respectiv 15,3%.
"In perioada urmatoare, pe termen scurt, putem asista la o migrare a investitorilor catre depozitele bancare atata vreme cat dobanzile se mentin la niveluri ridicate, care in mod cert sunt mai mari decat randamentele bursiere. Din aceasta cauza nu vom vedea multi cumparatori in piata, iar nivelul lichiditatii se va pastra in continuare scazut. Lipsa investitorilor si lichiditatea redusa fac incerte estimarile pentru viitor. Pana nu se clarifica incertitudinile la nivel macro-economic, cele referitoare la evolutia cursului de schimb valutar, piata ramane perceputa cu un grad mare de risc de catre investitori", a adaugat Nilas.
SIF-urile au inregistrat in aceeasi perioada corectii cuprinse intre 30%, in cazul titlurilor SIF Moldova (SIF2), si 10,3%, scadere consemanta de actiunile SIF Transilvania (SIF3).
In sectorul energetic, cele mai afectate au fost titlurile Petrom (SNP), care au scazut puternic, corectia titlurilor companiei petroliere ridicandu-se la 28,6%. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au reusit sa incheie luna in urcare cu 3,3%, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,025 lei/actiune.
Printre companiile care au incheiat luna in urcare se numara si Flamingo Bucuresti (FLA), cu un avans de 48,7%, urmate de cresterea Santierului Naval Orsova (SNO), de 23,9% si cea a Antibiotice Iasi (ATB), titlurile companiei farmaceutice urcand in februarie cu 13%, pana la pretul de 0,4 lei/actiune.
"Este de asteptat ca viteza de revenire a pietei de la Bucuresti sa fie la fel de mare precum cea cu care a scazut. O intrare masiva de capital in piata de 10-15 mil. euro ar putea urca piata cu 15%. Investitorii vor intra masiv la cumparare odata ce piata va inspira incredere printre investitori. Cel mai devreme, putem asista la o astfel de evolutie, undeva din a doua jumatate a anului, cand se vor sti mai multe detalii despre efectele crizei in Romania", a incheiat Nilas.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO