Burse - Fonduri mutuale

Nilas, BT Securities: Asteptam speculatorii la Bursa pentru a mai revigora piata

Nilas, BT Securities: Asteptam speculatorii pentru a mai revigora piata
12.07.2009, 16:25 14

Brokerii asteapta intrarea speculatorilor in piata, odata cu inceperea perioadei de raportari financiare, si implicit o crestere a lichiditatii in piata, evolutie care depinde insa de natura rezultatelor financiare. Lichiditatea extrem de redusa din ultima perioada ramane principala problema a pietei locale de capital, iar in aceste conditii brokerii apreciaza ca nici preturile nu mai sunt relevante si nu se pot face aprecieri cu privire la evolutia pietei pe termen scurt sau mediu.
"Nu poti vorbi de piata de capial in conditiile in care valoarea tranzactiilor zilnice abia daca depaseste un milion de euro. Spre comparatie, anul trecut noi singuri realizam tranzactii de peste un milion de euro pe zi, si o consideram o zi proasta. Astfel lichiditatea extrem de redusa ramane principala problema a pietei locale pentru ca tine la distanta investitorii, tranzactiile care se realizeaza nu stabilesc un pret real si este extrem de greu de apreciat o directie a pietei pe termen scurt", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de intermediere BT Securities.
Piata a inregistrat vineri o corectie de 1,4%, la nivelul indicelui consolidat BET-C, cea mai mare scadere fiind insa consemnata de societatile financiare, grupate sub indicatorul BET-FI, care au coborat cu 2,2% fata de referinta. Primele zece cele mai lichide companii din piata au coborat cu 1,8%, in timp ce companiile energetice au pierdut doar 1% fata de referinta, cea mai mica scadere de vineri la nivelul indicatorilor. Valoarea tranzactiilor s-a situat la 1,8 mil. euro, cele mai tranzactionate companii fiind cele petroliere, Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP).
Societatile financiare au consemnat scaderi mai pronuntate, de peste 3%, cea mai mare corectie, de 3,8% fiind inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1). Si titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat o scadere considerabila, de 5,3% fata de referinta, actiu-nile coborand la pretul de 1,08 lei/titlu.
"Ne asteptam la o intrare a speculatorilor in piata pe perioada raportarilor, insa depinde foarte mult de cum vor fi date. Daca vor fi in ton cu cele din primul trimestru cred ca piata va reactiona pozitiv. Ar fi percepute ca semnale timide de revenire. Asta nu inseamna ca pentru urmatorul trimestru nu ma astept in continuare la scaderi semnificative", a explicat Nilas.
Foarte putine companii au inchis sedinta de vineri in urcare, printre acestea numarandu-se combinatul chi-mic Oltchim (OLT), precum si produ-catorul de conducte magistrale Condmag (COMI). Titlurile celor doua companii au avansat cu 6,1% si respectiv cu 3% fata de referinta.
"Sper ca piata sa iasa din starea asta de letargie incepand de anul acesta, cu luna octombrie. M-ar bucura o lichiditate a pietei de 5-6 milioane de euro zilnic, insa ramane de vazut cum evolueaza piata dupa alegeri. Se stie ca anii electorali au un efect negativ asupra pietei locale de capital", a incheiat Nilas.

De urmarit saptamana aceasta

  • Compania Siretul Pascani publica rezultatele financiare pentru trimestrul doi (miercuri).
  • Eurostat publica indicii productiei industriale, ai inflatiei si ai comertului international.
  • Evolutia titlurilor Oltchim, dupa ce guvernul a anuntat ca intentioneaza sa garanteze un credit in valoare de 500 mil. euro destinat combinatului chimic.
  • Evolutia pietelor internationale care au inregistrat cea de-a patra saptamana consecutiva de scaderi.
  • Titlurile producatorului de utilaje Nicolina revin la tranzactionare dupa desfasurarea AGA (luni). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO