Burse - Fonduri mutuale

Nilas, BT Securities: Pe termen scurt mai putem creste cu 15-20%

Nilas, BT Securities: Pe termen scurt mai putem crestere cu 15-20%
22.03.2009, 22:13 17

Bursa a incheiat vineri cea de-a treia saptamana consecutiva de cresteri, indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, inregistrand in aceasta perioada o apreciere de peste 20%. Cele mai pronuntate cresteri au fost consemnate si de aceasta data de societatile din sectorul financiar, iar brokerii sunt de parere ca pe termen scurt piata mai are potential de crestere cu cel putin 15%.

„Pe termen scurt ne putem astepta in continuare la aprecieri de pana la 20% si astfel, daca indicele BET-FI trece de pragul de 12.000 de puncte pu­tem vorbi de o perioada de consolidare a pietei la acest nivel siapoi la o incadrare pe un palier ascendent. Incep sa fiu ceva mai optimist decat la inceputul anului, pentru ca planurile de salvare a economiilor internationale se vad ca dau roade", a apreciat Rares Nilas, directorul executiv al BT Securities, firma de brokeraj a Bancii Transilvania.
Indicele BET-FI a recuperat de la inceputul lunii 24%, insa este in continuare cu 19% sub nivelul de la inceputul anului. Cea mai mare crestere la categoria societatilor finan­ciare din sedinta de vineri a fost consemanta de actiunile SIF Oltenia (SIF5) care au urcat cu 4,4% peste referinta, la pretul de 0,43 lei/actiune. In top au urmat aprecierile SIF Mol­dova (SIF2), cu 3,1% si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 0,2%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) nu au reusit sa inchida pe plus, pierzand 1,2% fata de referinta, in vreme ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost oprite de la tranzactionare pentru desfasurarea AGA.
„Revenirea din ultima perioada a fost una normala pentru ca preturile la care ajunsesera actiunile nu mai aveau nicio justificare. Daca anul trecut scadeau pe fondul stirilor extrem de proaste, cand toata lumea vorbea de falimente, acum, cand vedem rezultate financiare mai bune mai ales in sectorul bancar, teama de falimente a inceput sa dispara din piata. Iar acest lucru se simte mai ales la nivel psihologic, investitorii vor incepe sa fie tentati sa intre mai mult la cumparare", a adaugat Nilas.
Titlurile BRD si cele ale Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat cres­teri de 5,2% si respectiv 4,1%, in vreme ce aprecierile de la inceputul lunii se ridica la aproape 50%, respectiv la 16,1%. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) nu au reusit sa inchida sedinta de vineri pe plus, consemnand un declin de 1,1%.
In sectorul energetic, cea mai mare apreciere a fost consemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 4,3%, pana la pretul de 0,029 lei/actiune. Actiunile companiei petro­liere au fost urmate in top de cresterea Transelectrica (TEL), de 3,8%, in vre­me ce cea de-a doua societate de trans­port de energie din piata, Transgaz (TGN), a inchis in stationare, la nivelul de 116,5 lei/actiune. Titlurile Petrom (SNP) au urcat cu 0,7%.
Pe fondul evolutiilor pozitive ale companiilor de profil, indicele ener­getic BET-NG a urcat cu aproape 2%, pana la nivelul de 346 de puncte.
„Un moment important pentru evolutia pietei locale va fi si raportarea rezultatelor trimestriale. In cazul in care raportarile vor fi peste estimarile analistilor, cum s-a intamplat si cu unele societati americane spre exemplu, putem vedea un plus de entuziasm printre investitori", a incheiat Nilas.
Pietele externe au inregistrat evo­lutii asemanatoare cu piata de la Bucuresti, cea mai mare apreciere din randul principalele burse europene fiind consemanta de piata britanica si cea germana, cu o crestere de 0,6% la nivelul indicatorilor FTSE 100 si DAX.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO