Burse - Fonduri mutuale

Nilas, BT Securities: Va creste tentatia de marcare a profitului la Bursa

Nilas, BT Securities: Va creste tentatia de marcare a profitului
15.06.2009, 19:16 39

Bursa a inchis sedinta de ieri cu o corectie mai pronuntata indicele general al pietei, BET coborand cu 3,5% fata de referinta, evolutie corelata cu pietele externe in principal. Lichiditatea s-a pastrat in continuare scazuta, la 3,5 mil. euro, la jumatate fata de media sedintelor din ultima saptamana.

Brokerii sunt de parere ca odata ce piata a revenit pe scadere, tendinta investitorilor locali de a iesi la vanzare pentru marcarea de profit va creste, ceea ce va putea genera corectii ample in perioada urmatoare.
"Evolutia de azi (ieri - n.red.) se datoreaza in principal investitorilor speculativi, care coreleaza piata locala cu cele externe. Odata ce piata a revenit pe scadere ma astept ca tentatia investitorilor sa iasa la vanzare sa creasca in incercarea de a-si marca profitul. Oricum este o evolutie normala pentru piata locala, care o data la doua, trei saptamani inregistreaza pierderi, pe fondul marcarii de profit. Caracteristica tipic pietelor speculative", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii BT Securities.
Cu o zi inainte de decizia Curtii Constitutionale cu privire la pragul de detinere pe SIF-uri, entuziasmul investitorilor nu s-a pastrat nici pe aceste titluri, indicele BET-FI, care grupeaza cele cinci societati financiare, consemnand o corectie de aproape 3% fata de referinta.
Cea mai mare scadere dintre SIF-uri au inregistrat-o actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 3,7%, la pretul de 0,925 lei/titlu, in vreme ce restul societatilor financiare au marcat corectii medii de 2%
Societatile bancare au inregistrat corectii mai pronuntate insa, de 2,9% pe titlurile BRD si respectiv de aproape 5% pe titlurile Bancii Transilvania (TLV), in timp ce la categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au scazut cu 2,8%.
"Principalele probleme ale pietei locale raman si in aceasta vara lichiditatea redusa si tipul investitorilor. Bursa de la noi nu este tentanta nici macar pentru speculatorii straini, iar investitorii locali nu mai au forta sa sustina o crestere a pietei", a adaugat Nilas.
Printre cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri s-au numarat actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborat cu aproape 0,7%, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au pierdut 4,5% fata de referinta.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat scaderi mai temperate, de 3% si 2,4%.
Pe fondul corectiilor din sectorul energetic, indicele de profil BET-NG a coborat cu 2,9%, la nivelul de 514 puncte.
"In continuare este greu de apreciat evolutia Bursei in urmatoarea perioada, pentru ca nivelul de incertitudine al pietei este ridicat. Vedem peste tot cum parerile se contrazic cu privire la starea economica atat la nivel local, cat si la nivel international, iar aceasta incertitudine ridicata inseamna un singur lucru. Lipsa investitorilor de protofoliu", a explicat Nilas.
Pe plan extern principalele piete europene inregistrau spre inchidere corectii ample, de pana la 2,1% pe indicele german DAX, urmat de scaderile indicatorului francez CAC 40, de 1,9% si indicele britanic FTSE 100, care pierdea 1,7% fata de referinta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO