Burse - Fonduri mutuale

Nilas: In martie ne putem astepta la o revenire de amploare

22.02.2008, 18:54 19

Indicele BET a incheiat sedinta de ieri cu o crestere de 3,3%, iar indicele general al Bursei, BET-C, a inregistrat un avans de 3,1%, in conditiile in care titlurile BRD si Petrom au crescut cu peste 5%.
"Am fost mereu de parere ca atunci cand piata va reveni, va reveni brusc. Cresterea de ieri a venit practic dupa raportarea rezultatelor de catre BRD, precum si datorita asteptarilor pe care analistii le au in privinta Petrom. O crestere pentru BRD cu aproape 6% este foarte mult dupa scaderile inregistrate in ultimele doua luni", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
BRD a raportat pentru anul trecut un profit in crestere cu 40%, pana la un nivel de 251,4 mil. euro (917 mil. lei). Actiunile bancii au fost primele in preferintele investitorilor in sedinta de ieri, acestea inregistrand o crestere de 5,6%, pe fondul celui mai mare rulaj din piata, de circa 1 mil. euro (3,6 mil. lei).
O crestere de peste 5% a inregistrat si Petrom, care va publica rezultatele financiare saptamana viitoare. Analistii societatii de brokeraj KBC Securities considera ca actiunile SNP au in acest moment cel mai mare potential de crestere dintre titlurile companiilor petroliere din Europa Centrala si de Est. Acestia previzioneaza un pret corect pentru titlurile Petrom pe un orizont de 12 luni de 0,554 lei/actiune, cu 38% peste pretul de ieri din piata.
"Deja incep sa se confirme asteptarile analistilor, iar in momentul in care doua dintre actiunile principale din piata incep sa creasca, piata le urmeaza. Rezultatele financiare bune incep sa schimbe opinia investitorilor, iar in luna martie ne putem astepta la o revenire de amploare, similara pierderilor din ultimul timp", spune Nilas.
SIF-urile au cunoscut si ele o revenire semnificativa ieri, indicele BET-FI crescand cu 3,5%. Daca indicii BET si BET-C inregistrasera cresteri usoare si in sedintele anterioare, pentru BET-FI a fost prima zi pe "verde" dupa aproape o saptamana de scaderi.
"SIF-urile au suferit in ultima perioada in ton cu intreaga piata, fara a avea un motiv intemeiat pentru scaderi. Evolutia de ieri a fost una fireasca, au intrat bani in piata, si pe masura ce companiile confirma prin rezultate asteptarile, piata va continua sa creasca", spune Nilas.
El este de parere ca situatia din afara, in care asteptarile bune ale analistilor privind rezultatele companiilor au fost infirmate de rezultatele negative ale acestora, a afectat comportamentul investitorilor straini, care asteapta in momentul de fata o confirmare pentru a intra pe piata romaneasca.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 6,7 mil. euro (24,5 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins un rulaj de
4,2 mil. euro (15,3 mil. lei).
"Este greu de prognozat ceea ce va urma. Parerea mea este ca scaderile au incetat si ca aprecierea pietei pe volume in crestere reprezinta o veste buna. Martie va fi o luna de reveniri, iar diferenta dintre companii se va face in functie de rezultatele financiare ale acestora", spune Nilas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO