Burse - Fonduri mutuale

Nilas: Pe lichiditatea asta nu se pune problema unor cresteri sanatoase

Nilas: Pe lichiditatea asta nu se pune problema unor cresteri sanatoase
04.03.2010, 23:07 16

Indicii Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat si ieriaprecieri nesemnificative pe fondul unor tranzactii reduse, invaloare de circa 5,1 mil. euro.

IndiceleBET a urcat cu 0,4%, iar cel general, BET-C, s-a apreciat cu 0,4%.SIF-urile au evoluat linistit in jurul nivelului de inchidere dinsedinta precedenta si au inchis cu un avans de doar 0,1%. Brokeriispun ca amanarea pe termen nedeterminat a unei decizii privindpragul la SIF-uri a pus in stand-by speculatorii de pe Bursa, iarstrainii nu intra pentru ca nu este lichiditate.

"Problema este ca situatia proiectului privind majorareapragului la SIF-uri s-a transat intr-un mod cu totul neasteptat,adica amanarea pe termen nedeterminat. Ca urmare, disparspeculatorii din piata si se intra pe o lichiditate scazuta. Dinpacate, asta este. Pe termen mediu nu vad o revenire alichiditatii", spune Rares Nilas, directorul general al societatiide brokeraj BT Securities.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2), care sunttranditional cele mai tranzactionate titluri de pe piata, abia auatins rulaje de un milion de lei (260.000 de euro), ambele stagnandla nivelul preturilor de inchidere din ziua precedenta.

Cele mai multe tranzactii s-au realizat ieri pe actiunile BrokerCluj (BRK), singurul broker listat pe Bursa, transferurile dinpiata ridicandu-se la aproape 1,9% din capitalul social si un rulajde 1,5 mil. lei.

Titlurile Broker Cluj au inchis pe minus, cu 0,8%, dupa un avanssustinut in ultima saptamana.

O scadere de peste 2% au inregistrat si actiunile "vedeta" dinultimele zile, cele ale Transgaz Medias (TGN) si actiunilecompaniei de panificatie Boromir Prod Buzau (SPCU).

Titlurile Petrom au urcat cu 0,7%, iar actiunile BanciiTransilvania (TLV) si-au sporit valoarea cu 2,3%.

O mare parte din rulajul de pe segmentul de actiuni, respectiv 2mil. euro, au fost reprezentate de transferurile de pe piataRASDAQ.

Ieri s-au realizat astfel tranzactii cu titlurile producatoruluide energie Electromagnetica Bucuresti (ELMA) in valoare de 2,1 mil.lei, prin care s-a transferat 1,1% din capitalul companiei, iaractiunile s-au apreciat cu 6,4%.

Cresteri de peste 6% au consemnat si alte titluri mai lichide depe piata RASDAQ, respectiv firma de prospectare geologicaProspectiuni Bucuresti (PRSN), producatorul de cabluri electriceIproeb Bistrita (IPRU) si cele ale Ceramica Iasi (CERE), careproduce caramizi.

Titlurile constructorului Cominco Bucuresti (COBS) au sarit siieri cu peste 8%, la fel ca si cele ale Prefab Bucuresti (PREH),care au urcat cu peste 15%.

"Daca in anii trecuti cresterile Bursei se bazau pe investitoristraini, in prezent piata este acaparata de investitori autohtoni,pentru ca riscul de lichiditate este foarte ridicat si latranzactii pe termen scurt de peste 100.000 de euro. Eu ma asteptin continuare la cresteri ale pietei, insa pe aceasta lichiditatenu se poate pune problema unor cresteri sanatoase", spune RaresNilas.

Pe pietele externe s-a pastrat evolutia linistita de ieri, cuavansuri si scaderi usoare in jurul nivelului de inchidere din ziuaanterioara, iar bursa americana inregistra o crestere de 0,3% indeschidere.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Broker Cluj (BRK), cu care s-au realizatcele mai multe tranzactii ieri si s-a transferat 1,9% dincapital.
  • Evolutia actiunilor Transilvania Constructii (COTR), care auatins un nou maxim dupa un avans de 15%.
  • Evolutia actiunilor Electromagnetica Iasi (ELMA), din care s-autransferat pachete importante in ultimele sedinte.
  • Evolutia actiunilor Prefab Bucuresti (PREH), dupa o aprecierede 66% in ultimele zile de tranzactionare.
  • Evolutia pietelor externe, dupa evolutiile neconcludente dinultimele sedinte, cu fluctuatii mici in jurul nivelului deechilibru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO