Burse - Fonduri mutuale

Nu ştiu cum aş fi putut câştiga dintr-o slujbă de middle-management cât am câştigat pe Bursă. Chiar şi cu această criză

Autor: Adrian Cojocar

10.02.2011, 23:50 124

Florin Gavrilă este un investitor care a reuşit să facă din10.000 de dolari plasaţi pe Bursă în urmă cu 13 ani un portofoliude 350.000 de euro.

El crede că toţi cei care reuşesc să pună un ban deoparte artrebui să-şi plaseze o parte din bani pe Bursă

"Bursa te învaţă să fii cumpătat şi să nu cheltuieşti mai multdecât câştigi. Este o modalitate cinstită de a face bani şi existăo oarecare şansă să devii un om bogat. Eu nu ştiu cum aş fi pututaltfel să ajung să am un milion de euro. Că l-am pierdut este altăpoveste, însă nici banii care mi-au rămas nu cred că i-aş fi pututstrânge dintr-o slujbă de middle-management", spuneinvestitorul.

Gavrilă crede în continuare cu tărie că pe termen lunginvestiţiile de la bursă pot să transforme şi alţi oameni înmilionari dacă există un gram de noroc, multă muncă, aptitudini şivoinţă în acest sens.

"Există o similitudine între ce se întâmplă acum şi ce seîntâmpla la sfârşitul anilor '70, când a avut loc criza petroluluişi volatilitatea era ridicată. Atunci au luat fiinţă unele dintrecele mai mari companii de astăzi din domeniul IT-ului, cum ar fiMicrosoft, Intel, Apple, care erau nişte start-upuri cucapitalizări de câteva milioane de dolari. Lumea nu stă pe loc.Acum se vor crea probabil societăţile care peste 15 ani - 20 de anivor fi înlocuitorii", consideră Florin Gavrilă, care adaugă că ceamai mare parte a timpului şi-o petrece căutând astfel de societăţipentru a le adăuga în portofoliu. El a deţinut până recent unportofoliu de acţiuni pe Bursă şi acum vrea să se mute pe burseleexterne.

"Sunt şi companii mici care au un brand extraordinar deputernic, şi pot să vă dau şi un exemplu: Hermes din Franţa,celebrul fabricant de genţi. Este un brand atât de puternic şi dedorit de femei în special, încât a performat extraordinar în toatăperioada", continuă el.

A văzut semnele crizei, dar n-a ţinut cont deele

Investitorul spune că se aştepta să vină o recesiune la unmoment dat şi începuse să citească despre acest lucru cu mai mulţiani în urmă în căutarea unui indicator care să-l avertizeze dintimp de "vreme rea".

"Cred că cel mai bun indicator şi pe care-l ştie toată lumeaeste diferenţa între rata dobânzii la plasamentele pe termen lungşi plasamentele pe termen scurt. Lucru care s-a şi întâmplat, curbarandamentelor la bonurile de trezorerie americane pe 10 ani şi 2ani s-a inversat pe la sfârşitul anului 2006 şi dobânzile pe termenscurt deveniseră mai mari decât dobânzile pe termen lung, însălucrurile erau aşa de frumoase, încât nu-ţi venea să crezi", îşiaminteşte Florin Gavrilă.

El mai spune că, privind retrospectiv, un semnal importantprivind criza subprime a fost dat în 2007 când un fond deinvestiţii administrat de BNP Paribas a fost oprit de larăscumpărare pentru că nu mai putea să calculeze valoarea de activ,însă puţini investitori erau atenţi la ce se întâmpla pe piaţaimobiliară americană.

"Eu urmăresc fel de fel de indicatori care nu sunt cei pe care-igăseşti în Bloomberg spre exemplu. Ar fi prea frumos să câştigămtoţi bani uitându-ne la aceiaşi indicatori şi să ne bucurăm căşomajul în SUA a scăzut de la 9,6% la 9,4%. Dacă citeşti totcomunicatul, o să vezi că şomajul scade pentru că oamenii nu maiaplică pentru o slujbă şi nu sunt luaţi în calcul. În SUA existăalt indicator, U6, care-ţi spune că de fapt în SUA nu lucrează17,6% din oameni", spune Gavrilă.

Alţi indicatori importanţi pe care-i urmăreşte sunt cei detransport, care urmăresc fidel mersul economic.

"Baltic Dry Index e la minimul istoric, dar acolo trebuieinterpretat cum trebuie. Înainte era considerat un indicator bunpentru că 90% din materiile prime se transportau cu vaporul.Astăzi, aceste materii prime contează cu doar 10% din valoareabunurilor din economii. Eu mă uit şi pe transportul de containereşi acolo n-a scăzut, merge bine", spune Florin Gavrilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO