Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica ar putea vinde acţiuni cu discount pentru salariaţi

Salariaţii Nuclearelectrica sunt printre cei mai bine plătiţi din economie, cu un salariu mediu brut de 8.000 de lei pe lună în 2012

Salariaţii Nuclearelectrica sunt printre cei mai bine plătiţi din economie, cu un salariu mediu brut de 8.000 de lei pe lună în 2012

Autor: Stefan Musgociu

12.06.2013, 20:34 725

Oferta prin care producătorul de energie electrică Nuclearelectrica vrea să vândă pe bursă 10% din acţiunile proprii va avea o structură apropiată celei prin care statul a cedat în luna aprilie 15% din titlurile Trans­gaz, preţurile de vân­zare urmând să fie sta­bilite tot în funcţie de sub­scrierile investitorilor instituţionali.

Acţiunile ar urma să fie împărţite tot în trei tranşe, din care una pen­tru in­vestitorii instituţio­nali şi salaria­ţii Nuclear­electrica, iar alte două des­tinate investitorilor de retail, în funcţie de volu­mul subscrierilor.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelelectrica

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Noutatea este că salariaţii com­paniei vor putea cumpăra acţiuni cu di­scount, o facilitate care nu a mai fost acor­dată până acum în cadrul listărilor din România, dar care este practicată de mulţi ani în pri­va­tizările din Polonia. Im­plicarea sala­ria­ţilor în oferta Nu­clear­electrica ar putea atrage un plus de investitori pe bursă şi i-ar motiva pe aceştia să contribuie la creşterea preţu­lui acţiunilor.

Nuclearelectrica avea la finalul anu­lui trecut 2.136 de salariaţi. Salariul me­diu (brut) în companie a fost anul trecut de 8.000 de lei.

Nu se ştiu deocamdată nici nu­mă­rul de acţiuni alocate fiecărei ca­te­gorii de investitori şi nici dis­coun­turile pe care le vor primi salariaţii.

Oferta va avea două preţuri, unul mi­nim şi unul maxim, iar inves­ti­torii in­sti­tuţionali vor fi singurii care pot plasa or­dine de subscriere în acest interval, în timp ce ceilalţi investitori şi sala­riaţii vor fi obligaţi să subscrie doar la pre­ţul maxim, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

La fel ca la oferta se­cundară de la Trans­gaz, micii inves­titori, dar şi sala­ria­ţii vor pu­tea cum­păra cu dis­count. În ca­zul sala­ria­ţilor va fi un discount fix, în timp ce pentru micii investitori de retail dis­countul varia­ză în funcţie de ziua în care plasează ordinele de subscriere. În primele trei zile va fi, cel mai probabil, un discount mai mare, iar din a patra o reducere mai puţin atrac­tivă, aşa cum s-a procedat la oferta se­cundară de la Transgaz.

Oferta pentru listarea Nuclear­elec­trica ar urma să fie lan­sa­tă în luna iunie, potrivit şefului Oficiului Partici­pa­ţiilor Statului şi Privatizării în In­dustrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu.

Înainte de listarea la Bursă, Nu­cle­ar­electrica va emite acţiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vândute la bursă, iar 1,077% vor putea fi cumpărate de Fon­dul Proprietatea, în baza dreptului de preferinţă. Fondul Proprietatea deţine în prezent 9,72% din acţiu­ni­le Nuclearelectrica, însă nu pare interesat să participe la majorarea de capital.

Listarea Nuclearelectrica este inter­me­diată de consorţiul format din fir­mele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

Nuclearelectrica a avut anul trecut afaceri de 1,65 mld. lei (371 mil. euro) şi un profit net de 34,5 mil. lei (7,74 mil. euro). Compania era evaluată anul trecut la 1,3 mld. euro, conform anua­rului Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de ZF şi Capital Partners. Oferta Nuclear­elec­trica ar putea fi cuprinsă între 80 şi 150 mil. euro.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO