Burse - Fonduri mutuale

Numarul lunar de cumparatori la Bursa, aproape de maxim

Numarul lunar de cumparatori la Bursa, aproape de maxim

Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities

06.07.2006, 19:50 14

Numarul lunar de cumparatori romani la Bursa a crescut luna trecuta cu aproape 2.300 fata de situatia din mai, pana la nivelul de 11.600, apropiindu-se de recordul de 12.500 conturi atins in prima luna a anului.
Datele se refera la numarul conturilor prin care s-a cumparat cel putin o data actiuni de pe piata in iunie, fiind cea mai buna masura a interesului investitorilor pentru investitii in actiuni.
Romanii au fost si in iunie vanzatori neti pe Bursa, vanzarile derulate de acestia depasind cu 9,35 mil. euro achizitiile. Fata de luna precedenta, soldul net a fost mai ridicat cu 0,47 mil. euro. In iunie, investitorii romani au cumparat titluri de 119,24 mil. euro, in scadere cu aproape un milion de euro comparativ cu achizitiile din mai, si au vandut de 128,6 mil. euro, in scadere cu 0,49 mil. euro.
In acelasi timp, ponderea investitorilor straini in achizitiile de la Bursa s-a mentinut in jurul nivelului de 30%, foarte apropiat de nivelul din mai. Strainii au cumparat titluri de pe Bursa in valoare de 53,39 mil. euro, cu 1,8 milioane de euro mai mult decat in mai, si au vandut de 44 mil. euro, in crestere cu 1,3 mil. euro.
"Volatilitatea ridicata de pe piata a determinat cresterea numarului investitorilor activi. In acelasi timp, scaderea generalizata a pietei i-a facut pe multi investitori sa considere ca preturile au ajuns la niveluri foarte 'joase' si sa ia din nou pozitii de cumparare", a precizat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Brokerii spun ca revenirea mai puternica a investitorilor romani pe piata, inainte ca Bursa sa-si contureze in mod clar un nou trend de crestere, arata ca a inceput sa creasca si gradul de educare al investitorilor.
"Creste ponderea investitorilor care iau decizii bazate pe analiza fundamentala. Daca pana acum deciziile pe Bursa se luau mai ales pe inspiratie, in momentul de fata din ce in ce mai multi investitori isi bazeaza deciziile pe indicatorii fundamentali si pe cei tehnici, lucru foarte important pentru dezvoltarea pietei pe termen mediu si lung", spune Nilas.
Luna trecuta, Bursa a inregistrat o scadere nesemnificativa la nivelul indicelui BET, in timp ce BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor, a suferit o scadere de 9%. Ieri, piata a inregistrat o corectie generalizata dupa aprecierile accelerate din ultima saptamana, pierzand cate 2% la nivelul indicilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO