Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile cu randament de 20%, pe cale de disparitie

07.01.2009, 19:15 25

Obligatiunile tranzactionate in acest moment pe Bursa cu o lichiditate mai mare, cum sunt cele emise de Banca Mondiala si BCR, sunt pe cale de disparitie, in conditiile in care acestea vor ajunge la maturitate in toamna, iar analistii previzioneaza ca sunt sanse mici ca institutiile cu credibilitate mare pe piata sa realizeze noi emisiuni din cauza dobanzilor ridicate din prezent.

Din aceasta cauza, este putin probabil ca in perioada urmatoare sa mai existe oportunitati de plasament pe piata de obligatiuni care sa ofere randamentele ridicate din prezent.
Desi atractive pentru investitori din punct de vedere al castigurilor pe care le ofera, care ajung la 19-20%, obligatiunile nu sunt deloc viabile in acest moment pentru cei care le emit, sunt de parere analistii.
Obligatiunile Bancii Mondiale (IBRD09) si cele ale BCR (BCR09), cu care s-au realizat peste jumatate din tranzactiile de anul trecut, au fost emise in urma cu trei ani cu un cupon de dobanda fix mult mai mic, de 6,5% si respectiv 7,25%, dar ofera randamente mai mari, deoarece se vand cu discount.
Ultimele obligatiuni municipale realizate in luna septembrie a anului trecut, inregistreaza cupoane de dobanda de peste 13,5%, insa in acest caz dobanda este variabila.
Pe fondul crizei financiare internationale, in 2008 nu a mai avut loc nicio emisiune de obligatiuni importanta, iar din acest motiv valoarea totala a tranzactiilor cu obligatiuni de pe Bursa s-a redus de peste trei ori anul trecut, ajungand la 231,9 mil. lei (circa 63 mil. euro). Pe de alta parte, in noiembrie si decembrie din 2008 s-au realizat valori de tranzactionare in fiecare luna cat in primele sase luni ale anului trecut.
"Pana la finalizarea acestei crize economice nu cred ca vom mai avea emisiuni de obligatiuni importante pe piata de capital din Romania, insa momentan, pentru un investitor de retail cred ca este oportun sa achizitioneze obligatiunile listate, gen Banca Mondiala sau Banca Comerciala Romana, ce i-ar putea aduce randamente mai bune in comparatie cu dobanzile bancare", spune Andreea Gheorghe, sef departament de analiza la Intercapital Invest, care a intermediat de altfel emisiunea obligatiunilor Bancii Mondiale.
Firma de brokeraj recomanda cumparare pentru obligatiunile BIRD si BCR considerand ca au riscul cel mai mic de lichiditate si ca investitorul nu risca sa piarda bani daca are nevoie de ei prea curand, chiar daca pretul evolueaza intr-un sens negativ, in conditiile in care acestea ajung la maturitate in 2009.
Analistii Intercapital mai noteaza ca pretul acestor obligatiuni va tinde sa creasca pana la aproape 100% odata cu apropierea maturitatii, ceea ce inseamna ca randamentul se va reduce pe parcurs, chiar daca dobanzile din prezent raman constante.
"Asa cum se vad lucrurile astazi, consider ca sunt sanse reduse sa se realizeze anul acesta emisiuni semnificative de obligatiuni pe piata locala, deoarece investitorii manifesta apetit pentru instrumente pe termen scurt care sa le permita o adaptare usoara la schimbarile din piata (evolutia cursului euro/leu si a ratei dobanzii), iar alternativele oferite de banci prin depozite sunt foarte atractive. Se platesc in sistemul bancar si randamente de peste 20% pe an", spune Claudia Butac, director general al RBS Securities Romania, care a aranjat emiterea obligatiunilor BIRD si ale Bancii Europene de Investitii.
Ea este de parere ca pentru emitentii de obligatiuni exista mai multi factori de constrangere in acest moment.
"Nimeni nu cred ca se asteapta ca nivelurile actuale de dobanda sa se mentina pe termen lung si in aceste conditii emiterea unor emisiuni pe 5 ani, de exemplu, la dobanda fixa nu este rentabila pentru emitent. Pe de alta parte, dobanzile variabile nu sunt atractive pentru investitori. De asemenea exista constrangeri legate de expunerea fata de moneda locala din perspectiva nivelului actual al ratingului de tara al Romaniei si a riscului de depreciere a leului", considera Butac.
Analistii mai spun ca pentru emiterea de obligatiuni pe plan local lipseste si piata, reprezentata in principal de investitorii straini.
"Ar fi dificil in prezent sa atragi investitorii sa subscrie intr-o emisiune de obligatiuni, atat timp cat randamentele ce ar putea fi obtinute pana la maturitate prin cumpararea obligatiunilor listate deja sunt in jur de 19%. Astfel, nu ar fi oportun pentru o companie sa faca emisiuni pe termen mai mare de un an la astfel de costuri. In plus, investitorii straini mari, ce ar putea subscrie o mare parte din posibilele emisiuni, lipsesc din piata in prezent, tocmai din cauza inrautatirii situatiei interne si a scaderii ratingului de tara, iar activitatea institutiilor bancare pe piata obligatara primara este pusa sub semnul incertitudinii din cauza lichiditatii diminuate din sistemul bancar", este de parere Andreea Gheorghe.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO