Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile ofera castiguri duble fata de anul trecut

Obligatiunile ofera castiguri duble fata de anul trecut
02.12.2008, 19:22 14

Obligatiunile listate la Bursa au ajuns sa ofere randamente de 17-18% pe an, nesperate in urma cu un an, devenind o alternativa reala pentru investitori in conditiile incertitudinii de pe piata actiunilor.

Randamentele obligatiunilor municipale si corporatiste listate la Bursa au inregistrat o dublare fata de nivelul de la inceputul anului, datorita cresterii dobanzilor bancare, titlurile cu venit fix devenind o alternativa tot mai cautata de investitori in contextul in care revenirea actiunilor de pe Bursa se lasa asteptata.
"In momentul de fata s-a ajuns la discounturi substantiale pe piata obligatiunilor.
Poti sa gasesti titluri ale unor emitenti foarte solizi la yielduri foarte bune", spune Razvan Rusu, director de investitii la divizia locala a Aviva Investors.
Favoritele investitorilor sunt in acest moment obligatiunile emise de BIRD, divizia Bancii Mondiale, intens tranzactionate in ultima luna, care au ajuns sa ofere yield-uri (randamente) de 17-18%, peste dobanzile bancare practicate pentru clientii de retail.
Obligatiunile BIRD, emise in septembrie 2006, au maturitatea in septembrie 2009 si ofera un cupon fix de 6,5% pe an. Cresterea randamentului acestor titluri se datoreaza in primul rand scaderii pretului la care se tranzactioneaza pe Bursa.
Astfel, daca in septembrie o obligatiune era cotata la valoarea nominala de 1.000 de lei, in prezent aceeasi obligatiune se tranzactioneaza la 92,05% din valoarea nominala, discount-ul de aproape 8% reprezentand castig pentru cumparator, care se adauga la dobanda de 6,5% pe care acesta o va incasa in urmatorul an.
Obligatiunile municipale, cu dobanda variabila, au ajuns sa ofere investitorilor randamente chiar mai mari, de aproape 20%, in conditiile in care cupoanele platite de acestea sunt calculate ca medie intre dobanzile interbancare ROBID si ROBOR la care se adauga o prima. Cum dobanzile interbancare au crescut puternic in luna octombrie, pe fondul lipsei de lichiditati invocata de bancile din piata, majoritatea municipalitatilor au ajuns sa plateasca dobanzi de doua ori mai mari decat cele din urma cu un an.
Dintre cele 20 de emisiuni de obligatiuni municipale listate la Bursa, 14 ofera la urmatorul cupon dobanzi de peste 15%, cat este dobanda maxima oferita in acest moment de banci la depozite pe segmentul de retail. Cele mai mari cupoane le platesc obligatiunile municipiului Bacau (BAC26), care ofera o dobanda de 19,79%, rata fiind calculata atat pentru cuponul din februarie, cat si pentru cel din mai 2009. Aceleasi obligatiuni ofereau la inceputul acestui an dobanzi de 8,37% pe an.
 
Cititi o analiza despre piata obligatiunilor in numarul de astazi al Business Magazin
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO