Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile vedeta ale Bancii Mondiale ies de pe Bursa

01.09.2009, 18:50 14

Emisiunea de obligatiuni a Bancii Mondiale (IBRD09) ajunge la maturitate pe 18 septembrie, emitentul urmand sa rascumpere obligatiunile pana pe data de 24 septembrie, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori.

Pe langa principalul, in valoare de 1.000 lei/titlu, investitorii vor incasa si ultimul cupon, de 32,77 lei/titlu.

Obligatiunile Bancii Mondiale au fost listate in octombrie 2009, fiind cele mai tranzactionate titluri cu venit fix de pe Bursa, cu transferuri care au totalizat 346 mil. lei in ultimii trei ani. La inceputul anului, tranzactiile zilnice cu obligatiunile Bancii Mondiale atingeau cateva milioane de euro pe zi, depasind uneori tranzactiile cu actiuni. Titlurile ajunsesera sa se vanda cu un discount semnificativ fata de valoarea nominala, iar randamentele obtinute de investitorii care au cumparat in acea perioada depasesc 18%.

Ultima cotatie pentru obligatiunile IBRD09 pe Bursa a fost de 99,64% din valoarea nominala, pe data de 19 august, cand s-au consemnat transferuri de peste 7,5 mil. lei.

 

Peste 48 mil. euro ajung in conturile Petrom

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania, detinea la sfarsitul lunii iunie obligatiuni ale Bancii Mondiale in valoare de circa 202 mil. lei (48 mil. euro), conform bilantului consolidat al companiei. Petrom detine practic peste 35% din obligatiunile emise de Banca Mondiala.

Emisiunea de obligatiuni a Bancii Mondiale a fost cea mai mare operatiune de acest fel derulata in ultimii ani pe piata romaneasca, valoarea emisiunii fiind de 525 mil. lei. In septembrie 2006, cand au fost emise obligatiunile, investitorii straini erau in cautare de astfel de instrumente, denominate in moneda nationala, deoarece mizau pe o apreciere a leului.

Obligatiunile BCR, in valoare de 243 mil. lei, emise tot in 2006, ajung la maturitate in noiembrie 2009, urmand de asemenea sa fie rascumparate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO