Burse - Fonduri mutuale

Ocolite de europeni, fondurile de obligatiuni au ajuns preferatele investitorilor romani

Ocolite de europeni, fondurile de obligatiuni au ajuns preferatele investitorilor romani

Sandor Szalai, CEO Regional Operations la OTP Fund Management: Exista sanse ca anul acesta piata obligatiunilor sa aduca randamente mai mari decat piata actiunilor la nivelul Europei Centrale si de Est, daca nu vor avea loc majorari importante ale dobanzilor cheie.

26.06.2008, 19:10 21

Industria fondurilor de obligatiuni din Romania a fost singura din Europa Centrala si de Est care a reusit sa incheie primul trimestru al anului cu un sold pozitiv al intrarilor nete, potrivit Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA).
Performanta se datoreaza pe de o parte insuficientei dezvoltari a fondurilor monetare, care in Europa au fost campionii intrarilor nete cu nu mai putin de 82 de miliarde de euro atrase de la investitori in primele trei luni ale anului, dar si faptului ca fondurile de obligatiuni locale sunt departe de a se incadra in categoria din care fac parte.
"Pe piata din Ungaria, fondurile de obligatiuni au pierdut 141 de milioane de euro, in timp ce fondurile monetare au atras intrari nete de 248 de milioane de euro. De fapt, cele mai importante retrageri au fost raportate de fondurile de actiuni si cele de obligatiuni", a declarat pentru ZF Sandor Szalai, director executiv pentru operatiuni regionale la societatea de administrare OTP Fund Managament din Ungaria.
Fondurile de obligatiuni locale au atras patru milioane de euro de la investitori, in timp ce fondurile monetare au pierdut doua milioane de euro.
"Cred ca discrepanta care apare intre intrarile fondurilor de obligatiuni romanesti si iesirile fondurilor din Europa Centrala si de Est, inclusiv Ungaria, poate fi explicata si prin faptul ca fondurile de obligatiuni din Romania nu sunt fonduri autentice de obligatiuni.
Piata romaneasca de obligatiuni este subtire, si cred ca activele acestor fonduri sunt investite si in alte instrumente", a continuat Szalai
Potrivit Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), un fond de obligatiuni investeste 90% din active in obligatiuni si instrumente monetare. La sfarsitul lunii mai, fondul Orizont a avut cea mai mare expunere pe piata obligatiunilor de pe piata cu o pondere de 68% din active, in timp ce pragul cel mai de jos a fost atins de Vanguard Protector cu 23,2% din active plasate in obligatiuni.
Administratorii romani au reactionat la lipsa de lichiditate de pe piata locala de obligatiuni fie prin "adapostirea" activelor in depozite bancare, fie prin iesirea pe pietele externe, platind pretul riscului valutar in schimbul accesarii unor piete mult mai lichide decat cea locala.
Desi este clasificat ca fond de obligatiuni, aproape 77% din activele Vanguard Protector sunt plasate in depozite bancare. Fortuna Gold este un alt fond de obligatiuni cu jumatate din active investite in depozite.
"De la sfarsitul anului trecut am iesit cu fondurile de obligatiuni pe pietele externe unde am cumparat obligatiuni corporative. Stadiul incipient de dezvoltare a pietei locale de obligatiuni ne-a impins peste granite in cautare de instrumente diversificate si cu un grad de lichiditate ridicat", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare a investitiilor BCR Asset Management care gestioneaza fondurile de obligatiuni BCR Obligatiuni si BCR Clasic.
Spre deosebire de investitorii de pe pietele central si est-europene care au investit preponderent in fonduri monetare in primul trimestru, clientii autohtoni ai fondurilor de investitii s-au refugiat de corectiile bursiere in fondurile de obligatiuni.
Piata locala de fonduri monetare numara doar patru produse, cu un total al activelor de aproape 38 de milioane de euro. In Ungaria, fondurile monetare ajung la un volum al activelor de peste 4,1 miliarde de euro.
"Fondurile monetare au un grad de lichiditate ridicat, rascumpararile din fond putand fi realizate usor si fara costuri ridicate. Plasamentele in fondurile monetare sunt realizate pe termen scurt, intre trei si sase luni, in timp ce fondurile de obligatiuni presupun un orizont investitional mai indelungat", a explicat Neacsu.
Fondurile de obligatiuni au sanse tot mai mari sa incheie anul acesta cu randamente mai mari decat fondurile de actiuni, in conditiile in care cele din urma au raportat scaderi de pana la 20% de la inceputul anului si pana in prezent.
"Exista sanse ca anul acesta piata obligatiunilor sa aduca randamente mai mari decat piata actiunilor la nivelul Europei Centrale si de Est, daca nu vor avea loc majorari importante ale dobanzilor cheie", a conchis Sandor Szalai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO