Burse - Fonduri mutuale

Oferta Casei de Bucovina, la sfarsitul lui noiembrie

06.11.2007, 18:11 15

Casa de Bucovina Club de Munte ar putea fi a doua companie care va derula o oferta publica in vederea listarii la Bursa in acest an, alaturi de Transgaz, oferta urmand sa se desfasoare la sfarsitul lunii noiembrie, potrivit prospectului preliminar.
Compania hoteliera isi propune sa stranga circa 2,72 milioane prin intermediul ofertei publice.
Documentatia se afla insa in aprobare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si nu exista inca o data sigura de inceput a ofertei, sustine intermediarul acesteia.
"Nu avem o data sigura, dar chiar daca s-ar desfasura concomitent cu oferta Transgaz nu ar exista motive de ingrijorare. Oferta de la Casa de Bucovina are o valoare mai scazuta si se adreseaza unei structuri diferite de investitori. Ne asteptam sa fie investitori de talie mica cei care vor subscrie. Ne intereseaza o masa cat mai mare de investitori care sa participe", spune Nicolae Gheorghe, presedintele Rombell Securities, intermediarul ofertei de la Casa de Bucovina. Societatea de brokeraj Rombell Securities este detinuta de familia omului de afaceri Dan Voiculescu.
Casa de Bucovina este detinuta de SIF Muntenia si are drept activ principal hotelul de patru stele Best Westren Bucovina - Club de Munte, situat in zona Gura Humorului. Hotelul, cel mai mare din aria sa turistica, a fost deschis in 2002 si dispune de 220 de locuri de cazare in 120 de camere. Acesta face parte din reteaua Best Western, cea mai importanta retea de hoteluri independente din lume.
Oferta initiala va presupune punerea in vanzare a 45,5 milioane de actiuni la un pret de 0,2 lei/actiune si cu o valoare nominala de 0,1 lei/titlu. Fondurile atrase vor fi investite in constructia unui hotel de trei stele si a unui restaurant, cele doua proiecte valorand impreuna 2 mil. euro.
Compania a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de aprope 1,42 mil. euro (5 mil. lei), in timp ce profitul a fost de circa 130.000 de euro. Pe primele sase luni ale acestui an Casa de Bucovina a raportat afaceri de 2 milioane de lei, dar a inchis prima jumatate a anului pe pierdere de circa 28.000 de euro, conform prospectului preliminar de listare.
"Pe Bursa sunt putine societati din industria hoteliera, iar la acestea se observa un interes ridicat din partea investitorilor straini. Cred ca si actuala oferta de la Casa de Bucovina va intra in atentia investitorilor mari si pentru ca indicatorii de evaluare nu sunt prea atractivi pentru jucatorii mici. Ma astept la o subscriere de 50% a ofertei, dar conteaza si conditiile de piata, si faptul ca oferta are o valoare mica, putand fi subscrisa de un singur investitor important", spune Mihai Alexa, analist la Broker Cluj.
Reprezentantii Rombell afirma ca in cazul unui grad de subscriere de 100%, pachetul din companie care va ajunge in posesia noilor investitori va fi de maximum 27%. Alocarea actiunilor se va face pro rata si nu exista limita inferioara pentru gradul de subscriere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels