Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transelectrica vine pe piaţă în prima jumătate a lunii martie

Oferta Transelectrica vine pe piaţă în prima jumătate a lunii martie

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu - Mediafax

16.02.2012, 00:00 517

Oferta secundară prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Trans­electrica (TEL) va fi lansată la înce­putul lunii martie pentru ca sub­scrierea să se încheie înainte de sfârşitul lunii, au declarat reprezentanţii consorţiului de intermediere.

Oferta secundară de vânzare a acţiunilor Transelectrica, evaluată la circa 40-45 mil. euro, este prima pe care statul o va derula pe bursă în acest an, fiind extrem de importantă pentru derularea programului de privatizări asumat de Guvern. Transelectrica are misiunea dificilă de a face uitat eşecul ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom din iulie 2011.

Operaţiunea va fi intermediată de consorţiul format din Banca Comercială Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital, care a fost singurul ofer­tant pentru această tranzacţie.

Potrivit reprezentanţiilor consor­ţiu­lui, data probabilă de lansare a ofertei este 5 martie, dar încă nu este fixată oficial.

"Vrem să începem în prima jumătate a lunii martie, pentru ca să finalizăm până la sfârşitul lunii martie. Mai putem schimba câteva zile în plus (data de începere a ofertei - n.r.), nu mai puţin. Oferta Transelectrica este ca o platformă pentru ofertele care urmează. Este un test foarte important, ca un macaz care poate pune trenul privati­zărilor pe o direcţie bună", a spus Dan Weiler, director executiv al diviziei corporate finance & investment banking din BCR.

El a mai anunţat că prospectul de emisiune urmează să fie publicat în jurul datei de 1 martie şi va cuprinde preţul şi mecanismul de formare a preţului, precum şi perioada exactă de subscriere.

Weiler a adăugat că perioada de subscriere va fi de zece zile lucrătoare, iar consorţiul are în plan până la data lan­sării să organizeze turnee de pre­zentare la Londra şi în alte două oraşe din Europa pentru promovarea ofertei.

"În România am avut întâlniri bilaterale cu SIF-urile, asset manageri, dar şi cu alţi investitori, precum Fondul Proprietatea", a mai spus Weiler.

Închiderea ofertei va depinde însă de preţul pe care statul îl va cere pentru vânzarea acţiunilor.

Analiştii susţin că este necesar un discount faţă de preţul de pe bursă pentru ca oferta să devină interesantă pentru investitori.

"Se vorbeşte şi de discount, în ultimii ani nu s-a făcut nicio tranzacţie în Europa fără discount. Se vorbeşte la momentul actual (...) Discountul este foarte important, dar nu este singurul care garantează succesul unei oferte. Acesta depinde şi de performanţa companiei. Transelectrica atrage şi investitori de termen lung, care se vor uita şi la randamentul dividendului de circa 6%", a adăugat acesta.

Directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol, crede că un rol important îl au şi intermediarii, care propun soluţii şi un preţ care să fie acceptat atât de investitori, cât şi de vânzător. El spune că oferta va fi "cât mai transparentă posibil" şi va avea două tranşe de alocare, una pentru investitorii instituţionali şi una pentru micii investitori. Preţul va fi probabil acelaşi pentru ambele tranşe, mai spun reprezentanţii consorţiului.

Înainte de oferta de anul trecut a Petrom, reprezentanţii investitorilor locali au cerut insistent ca statul să acorde un discount mai mare pentru in­vesti­torii de retail care subscriu în ofertă, pentru a încuraja atragerea de noi in­ves­titori pe bursă, aşa cum se practică în Polonia. Repre­zentanţii consorţiului de interme­diere a ofertei Transelectrica susţin încă că există interes din partea micilor investitori pentru această operaţiune. "Există o mare cerere din partea clienţilor de retail pentru emitenţi noi", a spus Alexandru Ioan, broker la Swiss Capital.

Acţiunile Transelectrica au scăzut ieri cu 2,26% după publicarea rezulta­telor financiare, închizând la preţul de 17,7 lei. Analiştii apreciază că oferta Transelectrica ar deveni atractivă la un preţ în jurul nivelului de 16 lei.

În iunie 2006 statul a listat la bursă 10% din acţiunile Transelectrica printr-o ofertă publică iniţială (IPO) în valoare de circa 32 mil. euro. Preţul a fost atunci de 16,8 lei/acţiune, iar în prima zi după listare acţiunile au sărit peste 22 de lei. Condiţiile de piaţă erau mult mai bune atunci, iar profitul companiei era mult mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO