Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transgaz absoarbe banii din piata

30.11.2007, 13:45 24

Bursa continua sa inregistreze sedinte de acumulare, cu volume importante de tranzactionare, dar cu variatii reduse ale indicilor sau la nivelul cotatiilor. Ieri BET a urcat cu peste 1%, iar societatile de investitii financiare au urcat in medie cu 0,85%.
"Cel mai probabil ne aflam intr-o perioada de acumulare. Oferta Transgaz imobilizeaza o suma importanta de bani. Ma astept ca la sfarsitul ofertei banii sa fie deblocati, iar piata sa intre pe un trend ascendent", spune Adrian Danciu, responsabilul departamentului de analiza de la Broker Cluj.
Valoarea tranzactiilor de ieri a urcat la nivelul pietei de actiuni la 18,9 milioane de euro (58,6 milioane de lei), iar segmentul RASDAQ a contribuit la acesata statistica cu numai 2,3 milioane de euro (8,1 milioane de lei). BET-C, indicele general al pietei, a urcat ieri cu 0,55%.
Cu mai putin de o luna inainte de inchiderea Bursei in acest an, randamentele fata de perioada ianuarie sunt cele mai reduse din ultimii ani. Randamentele indicilor BET si BET-FI se situeaza in acest an sub 10%, apropae de doband oferita de banci la depozitele clientilor pe termen de un an.
Finalul ofertei Transgaz este de asteptat totusi sa se resimta in piata, prin cresterea cotatiilor in urma deblocarii banilor din cea mai mare oferta publica initiala a acestui an.
Ultimele trei luni au adus pe Bursa corectii importante, insotite de caderi la nivelul pietelor internationale.
"Dezechilibrele economice si reticenta de pe pietele internationale de capital au adus in acest an randamente reduse, in conditiile in care si asteptarile au fost mari. Cred totusi ca ne aflam intr-o zona de minim", spune Adrian Danciu.
Revenirea din ultimele sedinte vine dupa ce si situatia pietelor internationale s-a imbunatatit.
Miercuri indicele american Dow Jones Industrial Average a inchis cu un avans de 2,55%, cel mai mult contribuind la aceasta crestere aprecierea titlurilor financiare.
La inchiderea editiei Dow Jones Industrial Average deschidea in usoara scadere, dar tindea sa intre din nou pe verde. Indicii din Europa inregistrau la acelasi moment avansuri minime fata de sedinta anterioara.
FTSE 100, indicele londonez, se afla pe minus, la un nivel de 6.300 de puncte.

Titlurile SIF Muntenia au urcat ieri cu 0,49% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,9 mil. euro. "Randamentele pe titlurile soicietatilor de invetitii financiare raman scazute, avand in vedere si asteptarile investitorilor din acest an, in care Romania a devenit membra a Uniunii Europene", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj. SIF Muntenia inregistreza un randament de 4% fata de inceputul anului, iar indicele BET-FI are un avans de doar 8% fata de momentul ianuarie. Titlurile SIF Moldova in schimb au inchis ieri la un pret cu 13,5% mai jos decat cel la care au inchis prima sedinta a acestui an. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat ieri la un pret de 2,06 lei/actiune.

Actiunile companiei de transport al energiei electrice Transelectrica au sarit ieri cu 3,3% pe fondul unei valori a tranzactiilor de doar 260.000 de euro. Actiunea a fost una dintre cele mai "lovite" de corectie din ultimele trei luni, aceasta pierzand masiv, in conditiile in care si rezultatele au dezamagit. Compania a raportat pierderi in trimestrul al treilea. "Rezultatele financiare au fost sub asteptari. Nivelul investitiilor ar trebui sa reduca cheltuielile de mentenanta. Nu inteleg cum au inregistrat rezultate atat de proaste", spune Adrian Danciu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat ieri la un pret de 31,3 lei/actiune.

Titlurile Electroputere Craiova au avansat ieri cu 1%, pe fondul unor tranzactii foarte reduse, in valoare de 32.200 de lei (9.100 de euro). Compania Al-Arrab Contracting Company a efectuat un influx de capital in valoare de 35 mil. euro, din totalul de 37 de milioane de euro la care s-a angajat in procesul de privatizare a societatii Electroputere, a anuntat ieri Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Compania araba a preluat in vara aceasta 62,8% din actiunile Electroputere in cadrul unei tranzactii in valoare de 120 mil. euro. Ultimul pret la care actiunile Electroputere s-au transferat la inchiderea sedintei de ieri a fost de 1 leu/actiune.

Actiunile retailerului IT&C Flamingo au pierdut in sedinta de ieri 0,61%, valoarea tranzactiilor cu acest titluri fiind redusa pe segmentul regular. Titlurile Flamingo au facut insa obiectul unei tranzactii speciale prin care s-au transferat 1,15% din companie. Valoarea operatiunii a fost de 920.000 de euro, transferandu-se 9 mil. actiuni. Dragos Cinca, unul dintre fondatorii Flamingo, a vandut miercuri aproape 5% din companie printr-o tranzactie de 14 mil. lei (3,8 mil. euro). El si-a redus participatia de la 30% la 25%. "Nu cred ca retailul mai e o piata de dezvoltat in Romania. Cheia succesului pentru Flamingo o reprezinta segmentul corporate", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.

Titlurile Dafora Medias au castigat ieri 1,5%, tranzactiile din piata cu aceste titluri insumand 0,48 mil. lei (circa 138.000 de euro). Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat ieri ca a avizat preluarea firmei Condmag Brasov, cu activitati in constructia de conducte de gaze si produse petroliere, de catre compania de servicii anexe extractiei petrolului si gazelor Dafora Medias. Compania a convocat Adunarea Generala in vederea garantarii unor credite ce totalizeaza 5,2 mil. euro cotractate de firmele Salconserv si Salfrom de la bancile Volksbank si Banca Italo Romena. Decizia urmeaza sa fie luata la inceputul lunii ianuarie a anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels