Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transgaz, salvarea Bursei la sfarsit de an

Oferta Transgaz, salvarea Bursei la sfarsit de an

Click pentru imaginea intreaga

23.10.2007, 20:34 30

Bursa de la Bucuresti a pierdut aproape 2 miliarde de euro din capitalizare in ultimele trei sedinte de tranzactionare, iar leul a pierdut circa 1,5% fata de euro apropiindu-se de minimul anului inregistrat in septembrie.
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au pierdut intre 4% si 5% in ultimele trei sedinte de tranzactionare pe fondul unei lichiditati in scadere, in conditiile in care pietele internationale au fost din nou lovite de corectii.
Brokerii sustin ca situatia de pe pietele externe inca nu s-a clarificat si sunt retinuti in a emite prognoze pentru perioada urmatoare.
SIF-urile au fost principalele perdante ieri, cu o scadere medie de 2,4%, in timp ce indicele BET al celor mai lichide zece companii de la BVB a pierdut 0,57% dupa o scadere mai accentuata in sedinta de vineri.
Scaderile de pe Bursa de la Bucuresti au venit in contextul in care indicii burselor americane au inregistrat scaderi accentuate, de peste 2,5%, in sedinta de vineri, iar principalii indici ai celor mai importante burse europene au pierdut ieri intre 1,2% si 2%. Pietele asiatice nu au fost nici ele ocolite de corectii, Bursa din Tokio pierzand peste 2,2%.
Noile corectii au fost determinate de declaratiile ministrilor de finante si ale guvernatorilor bancilor centrale din G7, potrivit carora cresterea costurilor de creditare, pretul record al petrolului si criza sectorului imobiliar vor incetini cresterea economica a SUA.
"Situatia pietelor externe inca nu este lamurita. In ultima perioada, actorii cei mai importanti de pe aceste piete sunt hedge-fondurile si bancile de investitii, niste institutii destul de opace, ale caror miscari sunt foarte putin cunoscute. Atata timp cat situatia de pe pietele externe ramane tulbure, cred ca vom avea in continuare fluctuatii semnificative si pe Bursa de la Bucuresti", sustine Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
Totusi, brokerii sustin ca volumele relativ mici de tranzactionare din piata din sedinta de ieri nu indica vanzari masive ale fondurilor straine de investitii, desi corectiile severe inregistrate la sfarsitul sedintei de vineri de principalele actiuni de pe Bursa ar fi putut fi determinate de iesirea unui investitor institutional.
"Indicele BET a scazut puternic vineri, dar nu a mai recuperat astazi (ieri - n.red.), insa nici volumele de tranzactionare nu au fost semnificative. In aceste conditii e prematur sa tragem o concluzie cu privire la factorii care misca in aceasta perioada piata. Atata timp cat nu sunt stiri economico-bursiere care sa miste fundamental piata, va continua aceasta evolutie in range (fluctuatii intr-un anumit interval - n.red.)", considera Adrian Caramiha, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Brokerii sunt de parere ca principalul eveniment care ar putea impulsiona revenirea pietei la finalul acestui an este oferta publica initiala pentru listarea Transgaz. Apropierea ofertei ar putea determina atat aparitia unor oportunitati de investitii foarte atractive in randul actiunilor deja existente in piata, datorita vanzarilor unora dintre investitori care doresc sa-si asigure banii de subscriere, cat si intrarea unor noi fonduri straine de investitii pe piata.
"Cred ca IPO-ul de la Transgaz va misca piata si va aduce din nou Romania in atentia investitorilor straini. Cu siguranta ca banii in plus pe care acestia ii vor aduce pentru a subscrie in oferta Transgaz vor fi investiti in celelalte actiuni", sustine Caramiha.

Romcolor face oferta pentru listare la inceputul lui noiembrie
Producatorul de coloranti si aditivi pentru mase plastice Romcolor 2000 din Bucuresti va lansa la inceputul lunii noiembrie o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa, potrivit lui Florin Pogonaru (desen), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si unul dintre actionarii semnificativi ai companiei. Romcolor va scoate la vanzare actiuni noi reprezentand circa 25% din capitalul majorat al companiei. Intermediarul ofertei este societatea de brokeraj BCR Securities. "Documentele sunt practic gata, acestea urmand sa mearga la CNVM pentru aprobare. Cred ca la inceputul lunii noiembrie va avea loc si oferta publica initiala", a precizat Florin Pogonaru. El nu a dorit sa precizeze valoarea ofertei, insa considera ca pretul de oferta va fi unul interesant din punctul de vedere al multiplilor raportati la rezultatele societatii din 2006 si pe parcursul acestui an. Dupa primele sase luni din acest an, afacerile Romcolor 2000 se cifrau la 4,5 mil. euro (14,8 mil. lei), cu 15% mai mari comparativ cu aceeasi perioada din 2006, iar profitul net se ridica la 0,72 mil. euro (2,4 mil. lei), in crestere cu 42%, potrivit Ancai Alexandrescu, directorul economic al companiei. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a urcat cu 33%, pana la 7,6 mil. euro (26,8 mil. lei), pe fondul majorarii profitului net cu 53%, la 0,94 mil. euro (3,3 mil. lei). Potrivit lui Pogonaru, actionarii ar putea vinde angajatilor societatii, inainte de lansarea IPO-ului, un pachet de pana la 5% din actiunile Romcolor la un pret egal cu valoarea nominala, de 0,1 lei/actiune, in scopul fidelizarii acestora. Scopul principal al ofertei il reprezinta atragerea de capital in scopul relocarii fabricii din Bucuresti la periferia capitalei, societatea achizitionand la inceputul anului trecut un teren de circa 30.000 metri patrati pe autostrada Bucuresti-Pitesti, unde va fi amplasata noua fabrica. Florin Pogonaru impreuna cu Georgiana Pogonaru, directorul general al societatii, detin un pachet de circa 20% din capitalul social al Romcolor 2000. Compania este controlata de multinationala greceasca Plastika Kritis, care detine circa 80% din actiuni. (Adrian Cojocar)

Transgaz asteapta sa ridice 63,5 mil. euro de pe Bursa
Transgaz Medias va derula o oferta publica initiala, cu o valoare totala de 63,5 mil. euro, pentru listarea a 10% din capital la Bursa de Valori Bucuresti, pretul pe titlu fiind stabilit de actionarii transportatorului de gaze naturale la echivalentul in lei al sumei de 57 de euro.
Oferta publica pentru vanzarea celor 1,17 milioane de actiuni si pretul pe titlu au fost aprobate de actionarii Transgaz la 17 octombrie. Valoarea nominala a unei actiuni Transgaz este de 10 lei.
Pretul actiunilor la oferta publica va fi calculat la cursul Bancii Nationale a Romaniei pentru data depunerii prospectului final privind listarea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Inaintea lansarii ofertei pe Bursa, Transgaz isi va majora capitalul cu 1,38 milioane de actiuni, la valoarea nominala de zece lei pe titlu. Ministerul Economiei si Finantelor, actionarul majoritar al Transgaz, va renunta la dreptul de preemtiune la subscrierea actiunilor nou emise, iar Fondul Proprietatea, care detine circa 15% din capitalul Transgaz, va subscrie 207.572 de actiuni la pretul de 56,34 euro pe titlu.
In aceste conditii, Fondul va plati 11,7 mil. euro si nu va putea sa participe la oferta de pe Bursa.
Subscrierile Fondului Proprietatea vor fi validate doar daca oferta publica initiala va fi finalizata cu succes.
Admiterea la tranzactionare a actiunilor unor companii la Bursa se poate realiza dupa publicarea unui prospect final, aprobat de CNVM, potrivit legislatiei pietei de capital. (Carol Dan - Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO