Burse - Fonduri mutuale

Oltchim a inceput sa se stabilizeze la Bursa

23.01.2007, 19:38 16

Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au inceput sa se stabilizeze ieri in jurul pretului de 0,36 lei/ actiune, cu circa 20% mai jos fata de joi, insa pe piata se mentin incertitudinile privind modul de identificare a actionarilor care urmeaza sa subscrie in majorarea de capital ce urmeaza sa fie operata de companie prin conversia in actiuni a unei datorii catre stat si prin subscrierile actionarilor minoritari.
Oltchim a emis ieri o serie de precizari cu privire la modul in care se va realiza majorarea de capital, insa lucrurile sunt departe de a fi clare. Compania a precizat ca "actionarii privati vor avea drept de preferinta pentru a subscrie tot la valoarea nominala a actiunilor, intr-o perioada de 60 de zile, pentru a-si mentine cota; vor beneficia de acest drept de preferinta actionarii inregistrati in registrul actionarilor, conform legislatiei in vigoare la data respectiva."
Legile pe care Oltchim trebuie sa le respecte in operatiunea de majorare a capitalului social sunt insa contradictorii. Legea pietei de capital prevede ca dreptul de subscriere se acorda detinatorilor de actiuni de la o data ulterioara Adunarii Generale a Actionarilor, in timp ce legea speciala privind majorarea capitalului social al Oltchim prevede ca de drepturile de subscriere vor beneficia actionarii inregistrati la data intrarii in vigoare a acesteia. Adunarea Generala a Actionarilor pentru majorarea capitalului social al Oltchim nu a avut inca loc, astfel incat pe piata este in continuare neclar daca actiunile cumparate dau sau nu dreptul de a participa la majorare.
Legea privind majorarea de capital a Oltchim intra in vigoare, conform prevederilor constitutionale in trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, care a avut loc joi, 18 ianuarie. Actiunile Oltchim 0au deschis ieri ziua cu o pierdere de 15% fata de vineri, insa si-au mai revenit pe parcursul zilei. Ultima tranzactie s-a realizat la 0,3770 lei/actiune, in scadere cu 6% fata de sedinta anterioara, dar asta in conditiile in care intreaga piata a crescut puternic ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO