Burse - Fonduri mutuale

Oltchim continuă raliul pe Bursă, rulaj de 250.000 de euro

Oltchim continuă raliul pe Bursă, rulaj de 250.000 de euro

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

04.04.2011, 23:40 28

SIF-urile au pierdut ieri peste 2% şi indicele general al Burseia închis ziua pe mi­nus, cu 0,8%. Numai Olt­chim continuăraliul.

"Piaţa a cunoscut evoluţii pozitive în ultima perioadă, faptce a determinat şi startul unor marcări de profit. Din acest motivscăderile pot fi catalogate cel puţin până în acest moment ca fiindnormale din punctul de vedere tehnic, o repliere pe niveluri maijoase reatrăgând atenţia speculatorilor. Pieţele externe evo­lueazăfavorabil, ceea ce nu induce un stres suplimentar pieţei autohtone,iar datele macro­economice aşteptate în cursul săp­tămânilorviitoare vor avea un rol determinant în evoluţia pieţelor deacţiuni. Volumele se menţin totuşi mici, inducând ideea uneiaşteptări, mai bine spus a unei confirmări, ceea ce va conduce la oevoluţie laterală în perioada următoare până la apariţia de noiştiri dinspre economia româ­nească", a declarat Mihai Chişu, brokerla IFB Finwest.

Potrivit brokerului, o ieşire a economiei româneşti dinrecesiune va transmite cu siguranţă un mesaj pozitiv mediuluiinvestiţional românesc, dar esenţială este o îmbunătăţire aratin­gului de ţară, fapt ce ar deschide apetitul investitorilorstrăini.

"Sunt de părere că piaţa încă nu şi-a consumat potenţialulascendent, dar după trecerea datelor de înregistrare este posibilăo corecţie mai amplă", a conchis Chişu.

Titlurile Oltchim au închis cu un plus de 15%, cel mai mareavans din piaţă, pe un rulaj de un milion de lei, iar ultimacotaţie de marţi a fost de 0,412 lei, cu 14,99% peste referinţă.Brokerii spun că avansul acestor acţiuni a fost susţinut despeculaţiile privind înce­perea procesului de privatizare acompaniei de către stat.

Cele mai lichide zece titluri, an­a­lizate de indicele BET, auînchis sesiunea de marţi la preţuri în scădere în medie cu0,78%.

Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilorcelor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprie­tatea (FP), ascăzut cu 1,89%.

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe segmentul deacţiuni a fost de 27,18 milioane lei (6,5 milioane de euro), cu 30%peste rulajul de vineri, de 20,8 milioane lei (5 milioaneeuro).

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile FP, pe o lichiditatede 7,27 milioane lei. Ultima cotaţie de luni a fost de 0,61 lei, cu0,41% sub referinţă.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) s-au clasatpe următoare două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 3,4milioane lei şi, respectiv, 2,9 milioane lei. Acţiunile SIF5 auscăzut cu 2,51%, la 1,63 lei, iar titlurile SIF2 au coborât cu3,1%, la 1,44 lei.

Acţiunile BVB au făcut obiectul unei tranzacţii speciale de 1,6milioane lei. Titlurile au fost transferate la un preţ de 42,5 lei,cu 0,75% sub referinţă.

Rulaje mai mari de un milion de lei au înregistrat şi acţiunileSIF Banat Crişana (SIF1) - 2,72 milioane lei, SIFTransilvania(SIF3) - 1,19 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) -1,17 milioane lei şi SIF Muntenia (SIF4) - 1,1 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene aveauoscilaţii mixte. Astfel, piaţa de la Paris era în scădere cu 0,2%,bursa de la Frankfurt era în urcare cu 0,24, iar piaţa de la Londraavansa cu 0,39%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au închis şedinţade ieri cu o apreciere de 15% şi un preţ de 0,412 lei/unitate,dublu faţă de cel din urmă cu o lună şi jumătate, pe fondul unortranzacţii mai ridicate decât de obicei în valoare de peste unmilion de lei. Combinatul chimic ar putea fi scos la privatizare destat anul viitor.

  • Acţiunile Alro Slatina (ALR), după ce Fondul Proprietatea a fostraportat vineri cu o achiziţie în valoare de circa 38.200 de lei(9.200 de euro), care a vizat 9.800 de acţiuni ale producătoruluide aluminiu. Titlurile Alro au pierdut ieri 0,9% şi au închis lanivelul de 3,885 lei/unitate.

  • Evoluţia pieţelor internaţionale după ce bursa americană adeschis ziua indecis după închiderea şedinţei de la Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels