Burse - Fonduri mutuale

Oltchim o tine din maxim in maxim

22.10.2004, 00:00 66

Actiunile Oltchim au continuat seria atingerii de noi maxime istorice, recordul de ieri fiind ridicata de 2.920 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost in crestere fata de sedinta precedenta, transferurile totalizand 7,1 miliarde de lei.
Compania a anuntat ieri intr-un comunicat ca "in activitatea societatii s-au inregistrat rezultate economice bune, materializate in cresteri semnificative, de la o perioada la alta, a exporturilor si profitului societatii." Fata de sedinta anterioara, cotatia Oltchim a urcat la inchidere cu 7,3%, incheiind ziua la 2.790 lei/actiune.
Un nou maxim istoric au atins si actiunile Rulmentul la nivelul pretului de inchidere de 1.850 lei/actiune. Si in ultimele sedinte, actiunile Rulmentul au inregistrat aprecieri importante, in opinia brokerilor, la aceasta societate, dar si la Oltchim, o influenta asupra deciziei invetsitorilor de a cumpara avand-o increderea acestora in posibila raportare a unor rezultate in crestere la noua luni, dar si in posibila mentinere a acestei cresteri a rezultatelor si pe viitor.
Oltchim si Rulmentul sunt companii cu capital majoritar de stat care ar putea trece in proprietate privata anul viitor.
Actiunile SIF s-au aflat ieri mai puternic in atentia cumparatorilor, indicele BET - FI care urmareste aceste actiuni inregistrand o crestere de 1,6%.Cu exceptia actiunilor SIF Oltenia, lichiditatea celorlalte SIF - uri nu a inregistrat o crestere deosebita. Cea mai mare apreciere in randul SIF a apartinut actiunilor SIF Moldova, cotate la inchidere la un pret de 6.400 lei/actiune, in crestere cu peste 4% fata de cotatia precedenta. Tranzactiile derulate cu aceste actiuni au insumat 5,2 miliarde de lei.
Actiunile SIF Banat - Crisana au fost tranzactionate ieri la un pret maxim de 8.150 lei/actiune, mai ridicat fata de cel de miercuri, la acest pret derulandu-se mai multe tranzactii in a doua parte a sedintei. Ultima tranzactie derulata cu aceste titluri a coborat insa pretul la 8.100 lei/actiune egal cu cel de miercuri, actiunile SIF Banat - Crisana fiind astfel singurele din grupul SIF - urilor care nu au inregistrat o apreciere ieri. Valoarea tranzactiilor a fost de 5,9 miliarde de lei.
Cresterea actiunilor SIF a venit, de altfel, in contextul mentinerii cresterii generale a pietei, chiar daca dinamica acesteia a fost mai redusa, indicii BET  si BET - C inregistrand aprecieri foarte usoare de 0,3%, respectiv 0,2%.
Actiunile Bancii Transilvania au  inregistrat din nou o scadere, de aceasta data de 1,3%. Cotatia a coborat sub pragul de 8.000 lei/actiune, la preturi situate sub acest nivel realizandu-se cele mai multe din tranzactiile zilei. Inchiderea s-a facut la pretul de  7.900 lei/actiune. Operatiunile care au implicat aceste actiuni au insumat 11,6 miliarde de lei.
Dupa cresterile din sedintele precedente, actiunile BRD au pierdut ieri 1,4%, si lichiditatea actiunilor fiind in scadere. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul minim al sedintei de 28.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,1 miliarde de lei.



Piata RASDAQ
Ieri s-au transferat pe RASDAQ 9,3% din actiunile producatorului de materiale de constrcutii Celco Constanta. Valoarea tranzactiilor a fost de 13,5 miliarde de lei.
Vanzatorul a fost , probabil, persoana fizica Decebal Tapangea, care mai vanduse in acest an din actiunile detinute la Celco, conform ultimei raportari mai detinand tocmai un pachet de actiuni egal cu cel tranzactionat in cadrul sedintei de ieri.  Ceilalti actionari importanti ai Celco si-au majorat participatiile, societatea  fiind controlata  de oamenii de afaceri Dusu Niculae si Ion (veri primari), care impreuna cu complexul hotelier Condor din Mamaia, unde acestia sunt actionari majoritari, au ajuns sa detina un pachert majoritar si la Celco. Vanzatorul a acceptat un pret de 26.000 lei/actiune, cu peste 93% mai redus fata de cotatia medie precedenta.
O alta societate la care a continuat concentrarea de actiuni a fost Metacom Timisoara, unde si ieri s-a realizat o tranzactie mare, transferandus-se 4,8% din numarul total de actiuni ale companiei. Singura tranzactie realizata cu aceste actiuni s-a facut la pretul de 140.000 lei/actiune, ceea ce a determinat o apreciere medie de 3,7%. Valoarea acestui transfer a fost de 2,2 miliarde de lei.
Actiunile Confectii au mai castigat 1%, pretul la inchidere de ieri fiind de 47.500 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost in scadere fata de sedinta precedenta, tranzactiile de ieri insumand 2 miliarde de lei.
Raportarea unor rezultate foarte bune a contribuit la mentinerea si mai mult cresterea interesului pentru actiunile Sanex, presiunea la cumparare de pe aceste titluri determinand o apreciere de peste 22% la nivelul pretului de la inchidere. Actiunile Sanex au atins un nou maxim pentru ultimul an de 6.000 lei/actiune, acesta fiind de altfel si pretul de la finele sedintei. Operatiunile care au implicat aceste actiuni au totalizat 1,9 miliarde de lei. In primele noua luni aloe anului, Sanex a obtinut un profit net de 139,6 miliarde de lei, mai ridicat decat tot profitul inregistrat anul trecut.
In atentia  cumparatorilor s-au aflat si actiunile Socep si Aversa, de la Categoria I a bursei RASDAQ. Actiunile Socep au castigat 10%, pretul maxim urcand pana la 2.990 lei/actiune, un nou maxim pentru ultimul an. Actiunile Aversa au inregistrat o apreciere de 14,4%, si aceste titluri atingand un nou amxim pentru ultimul an la nivelul pretului de 16.600 lei/actiune. Tranzactiile cu actiuni Socep au insumat 2,8 miliarde de lei, in timp ce valoarea opertaiunilor cu actiunile Aversa a fost de 1,2 miliarde de lei.
Ieri s-a derulat si o tranzactie speciala cu actiunile companiei Luceafarul Bacau, specializata in comertul cu ridicata al produselor textile. prin aceasta opertaiune s-au transferat 10,6% din actiunile societatii la pretul de 37.500 lei/actiune, vanzatorul fiind probabil compania Rafo Imperial Oil. Valoarea transferului a fost de 1 miliarde de lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO