Burse - Fonduri mutuale

Oltchim spera sa-si amortizeze intr-un an investitia pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim

Oltchim spera sa-si amortizeze intr-un an investitia pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim
15.12.2008, 18:10 34

Integrarea sectiei de petrochimie a Arpechim Pitesti in activitatea Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) ar putea relansa profitabilitatea combinatului chimic, care prognozeaza pentru 2009 un profit net consolidat de 25 mil. euro, potrivit unui raport publicat pe site-ul propriu, care va fi supus dezbaterii in cadrul adunarii generale a actionarilor (AGA) din 22 decembrie.

Reprezentantii Oltchim sustin ca achizitia activitatii de petrochimie de la Petrom nu ar depasi 20 mil. euro, suma ce ar fi recuperata in circa un an de zile, ca urmare a reducerii costurilor de productie, in conditiile in care aceasta furnizeaza principala materie prima a combinatului chimic.
Pe langa costul activelor Arpechim, estimate la 15 mil. euro, Oltchim ar trebui sa achite catre Petrom datorii restante in valoare de 31 mil. euro si sa sustina cu capital de lucru activitatea de petrochimie, se mai arata in raport.
Cu activitatea de petrochimie, Oltchim estimeaza pentru anul viitor venituri totale de 708,8 mil. euro, in crestere cu circa 20,8% fata de cele consemnate in 2007, care s-au ridicat la 586,5 mil. euro (1,95 mld. lei). Pentru perioada 2010-2011 este estimat un profit net de circa 40-41 mil. euro, la venituri totale de 757 mil. euro, respectiv o marja neta de profit de 5,2%.
Aceasta in conditiile in care Oltchim s-a situat in ultimii doi ani mai mult pe pierdere, cu un rezultat negativ in primele noua luni din 2008 de 27,6 mil. lei (7,6 mil. euro) si o pierdere de 95,8 mil. lei (28,7 mil. euro) inregistrata in 2007.
Rezultatul companiei ar putea fi afectat semnificativ in ultimul trimestru de reevaluarea datoriilor la cursul euro de la finele acestui an, in conditiile in care o mare parte a datoriilor sunt in moneda straina, care s-a apreciat puternic in ultimele luni, cursul euro ajungand ieri la un nivel de 3,96 lei/euro, fata de 3,61 lei/euro, cel de la finele anului trecut. In 2007, spre exemplu, pierderile financiare ale Oltchim, determinate in principal de deprecierea monedei nationale, s-au ridicat la 88,8 mil. lei (25,7 mil. euro).
Oltchim estimeaza ca pentru realizarea strategiei de investitii pe care o are in plan, ce include integrarea activitatii de petrochimie a Arpechim, ar trebui sa se imprumute cu inca 100 mil. euro, din care 60 mil. euro ar reprezenta credite pe termen lung (6 ani) pentru achizitia activelor si investitii, iar 40 mil. euro reprezinta linii de credit pentru capital de lucru.
Reprezentantii statului, care controleaza compania prin intermediul AVAS, au anuntat recent ca vor sustine activitatea combinatului chimic cu ajutoare de stat avizate de Comisia Europeana si a pus in "stand by" privatizarea Oltchim. Ajutoarele de stat ar putea lua forma unor garantii guvernamentale necesare atragerii de imprumuturi de catre Oltchim.
Conducerea grupului german PCC, principalul actionar minoritar al Oltchim, a declarat in mai multe randuri ca preluarea activitatii de petrochimie este vitala pentru combinatul chimic.
Oltchim este una dintre cele mai indatorate societati romanesti, acesta inregistrand la 30 septembrie datorii totale in valoare de 1,64 mld. lei (aproape 440 mil. euro), putin peste cifra de afaceri inregistrata de companie in primele noua luni ale anului. Dintre acestea, Oltchim detine creante catre AVAS in valoare de circa 508 mil. lei (circa 133 mil. euro). Activele companiei erau de 1,63 mld. lei, valoarea capitalurilor proprii fiind negativa.
Combinatul chimic a anuntat o reducere a activitatii in noiembrie, din cauza crizei financiare internationale, care a cauzat diminuarea cu mai mult de jumatate a cererii de produse petrochimice, atat pe piata interna, cat si pe cea externa.
AVAS detine 53,2% din actiunile Oltchim, circa o treime din capitalul firmei fiind controlat de straini, din care grupul german PCC are o participatie de aproape 12,9%. Actiunile Oltchim se tranzactionau ieri la un pret de 0,169 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de circa 14 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO