Burse - Fonduri mutuale

Omninvest a ajuns sa detina cel mai diversificat portofoliu de pe piata fondurilor mutuale

08.09.2006, 15:25 43

Fondul de actiuni Omninvest, administrat de SIRA, avea la finele primului semestru cel mai diversificat portofoliu de actiuni dintre fondurile mutuale cu plasamente la Bursa. Fondul detinea la sfarsitul lunii iunie participatii la 55 de societati listate, cu 5 mai multe decat la finele anului trecut, conform raportului semestrial de administrare al fondului.
In teorie, diversificarea portofoliului contribuie la reducerea riscurilor, dar poate avea si un efect de limitare a randamentelor.
Cu toate acestea, Omninvest a fost cel mai performant fond in 2005, cu un randament de 54%. In primele opt luni ale acestui an, fondul a inregistrat o crestere de doar 1,5% din cauza evolutiei nefavorabile a Bursei, ocupand locul al doilea in topul fondurilor de actiuni din punct de vedere al randamentului la finele lunii august. Activul net al Omninvest a crescut in primele opt luni ale anului cu circa 28%, atingand la finele lunii august 1,75 milioane de euro (6,2 milioane de lei).
La finele lunii iunie, fondul avea plasamente pe piata de capital in valoare de circa 1,09 milioane de euro, reprezentand 71,3% din activul net.
Structura portofoliului fondului a suferit unele modificari in primul semestru, SIF-urile reducandu-si semnificativ ponderea in activul net, de la circa 34,5% la finele anului trecut la 25,5% la sfarsitul lui iunie, desi fondul a mai achizitionat actiuni la SIF-uri, in special la SIF Muntenia.
Omninvest si-a majorat in schimb detinerile in sectorul petrolier, de la 5,2% la peste 12%, dar si in sectorul chimic, de la 1,5% la aproape 4%. Participatiile fondului la banci si la companiile farmaceutice nu s-au modificat semnificativ fata de inceputul anului.
"Nu ne-am diversificat prea mult din punct de vedere al numarului de emitenti. In primele 3-4 luni ale anului am avut subscrieri mari si am decis sa plasam lichiditatile in emitenti mai putin corelati cu piata, care se inscrisese pe o tendinta de scadere. In general, mizam pe companii mai putin "la moda", a declarat Marius Olteanu, directorul general al SIRA.
Emitentii noi aparuti in portofoliul Omninvest la finele primului semestru sunt Alro Slatina, Petrolexportimport Bucuresti, Amonil Slobozia, Impact Bucuresti si IAR Brasov. Fondul si-a majorat si participatia detinuta la Rompetrol Rafinare (Petromidia) si la Petrom. Pe lista de achizitii a fondului in primele 6 luni s-au mai numarat actiuni la Rompetrol Well Services, Oil Terminal, Electrocontact, Azomures, Aerostar, Socep si Banca Carpatica.
"Incercam sa gasim oportunitati de investitii si in alte domenii decat cel financiar-bancar. Sectorul bancar nu mai are acelasi avant ca in anii trecuti. Cresterea economica vine din partea de industrie, si din acest motiv mizam mai mult pe domenii precum cel petrolier sau cel chimic", a precizat Olteanu.
Aceeasi politica de diversificare a portofoliului a fost aplicata si la Fondul de Comert Exterior (FCEx), celalalt fond administrat de SIRA, care are un profil diversificat.
Portofoliul FCEx s-a imbogatit in primul semestru cu 9 emitenti noi, majoritatea provenind din sectoarele petrolier, chimic si din industria de echipamente. Fondul si-a majorat plasamentele pe piata de capital la 0,92 mil. euro la sfarsitul primului semestru. In consecinta, expunerea pe Bursa a fondului s-a majorat de la 30% la 38,6%.
FCEx a inregistrat in primele opt luni ale anului o scadere a valorii unitatii de fond de 0,4%. Activul net al fondului a crescut in aceasta perioada cu circa 5%, ajungand la 2,6 milioane de euro (9,2 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO