Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom si-a bugetat un profit in crestere cu 18%

29.03.2010, 23:12 21

OMV Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania -controlata de grupul austriac OMV, si-a bugetat o crestere aprofitului net cu 18% fata de anul trecut, la 1,61 mld. lei (392mil. euro, la un curs mediu de 4,1 lei/euro).
In 2009, compania a inregistrat o crestere a profitului cu 34% la1,368 mld. lei (323 mil. euro).
Petrom mizeaza si pe un avans de 9% al afacerilor, la 14 mld. lei(3,41 mld. euro), in conditiile in care estimeaza ca pretultiteiului va ramane volatil, cu oscilatii in intervalul 60-80dolari/baril, iar economia Romaniei va reveni pe crestere. Companiaprognozeaza insa o reducere a productiei de titei si gaze cu circa4%, la 63,2 milioane de barili, avand prevazute scaderi atat pepartea de titei, cat si pe cea de gaze. Si cantitatile decarburanti vandute sunt bugetate in scadere, cu circa 7%, astfel caexplicatia pentru cresterea cifrei de afaceri ar putea fi doarcresterea preturilor.
Pe de alta parte, un factor negativ pentru rezultatele Petrom ilreprezinta marjele de rafinare care vor ramane foarte scazute dincauza supradimensionarii capacitatii de rafinare in Europa. Acestaeste si principalul motiv care i-a determinat pe austrieci sa-siredimensioneze investitiile prevazute la rafinaria Petroprazi, acarei capacitate va fi redusa la 4,2 milioane de tone pe an.
Compania are prevazute investitii de 750 mil. euro in perioada2010-2014 pentru modernizarea si mentenanta facilitatilor,principalul scop fiind ca rafinaria sa ajunga sa proceseze exclusivtitei din Romania.
Jumatate din bugetul de investitii al Petrom pe 2010, in valoare de6,9 mld. lei (1,68 mld. euro), va fi directionat catre segmentulprincipal de activitate, cel de explorare si productie. Segmentulde gaze si energie va atrage de asemenea investitii importante, de1,72 mld. lei (420 mil. euro), principalul proiect fiindconstructia centralei electrice pe gaze de la Brazi.
Petrom a anuntat ca nu va distribui dividende din profitul anuluitrecut si face o majorare de capital de 200 de milioane de lei prinincorporarea unor terenuri detinute de stat si aporturi in numerarde la ceilalti actionari. Actiunile companiei au scazut ieri cu2,6%, la 0,34 lei, capitalizarea fiind de 4,73 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO