Burse - Fonduri mutuale

Optimism de broker: "Cu cat scade mai mult, cu atat speram la o revenire"

Optimism de broker: "Cu cat scade mai mult, cu atat speram la o revenire"

Click pentru imaginea marita

06.10.2008, 20:25 26

"Dupa o saptamana in care am asitat la o perioada de acalmie printre investitori, si traiam cu impresia ca piata in sfarsit va intra intr-o perioada de stabilizare, vedem ca stirile negative de pe pietele externe continua, iar acest lucru nu linisteste deloc investitorii. Asigurarile guvernamentale care vin de peste tot, si mai ales cele din Europa, pot duce la concluzia ca pericolul prabusirii unei banci de pe continent este in continuare extrem de ridicat", a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.

Corectia BET a fost determinata in principal de scaderile consemnate de titlurile Petrom (SNP), BRD si Rompetrol Rafinare (RRC), cele trei companii detinand in cadrul indicelui o pondere de aproape 50%.
Titlurile Petrom au scazut in sedinta de ieri cu 5,2%, pana la nivelul de 0,31 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut 4,3%, atingand un pret de tranzactionare de 0,0421 lei/actiune. Titlurile companiei transportatoare de energie electrica Transelectrica (TEL) au pierdut 6,9%, iar actiunile Transgaz (TGN) au scazut cu 5,7%.
Scaderile inregistrate de actiunile din sectorul energetic au coborat cotatia indicelui de profil cu 5,7%, pana la nivelul de 590 de puncte.
"Investitorii au renuntat de mult sa mai fie atenti la detaliile fundamentale, cand vine vorba unde sa investeasca. Tocmai din aceasta cauza vestile negative externe cred ca vor conta mai mult printre investitori decat rezultatele financiare trimestriale", a adaugat Murgoci.
Toate cele cinci societati financiare de investitii au inchis sedinta de ieri pe minus, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), de 11,5%. In topul scaderilor titlurile SIF Moldova au fost urmate de corectiile inregistrate de titlurile SIF Transilvania (SIF3), de 11,3% si de actiunile SIF Oltenia (SIF5), de 10,3%.
Titlurile SIF Transilvania au fost cele mai tranzactionate titluri din randul SIF-urilor (4,7 mil. actiuni), in timp ce tranzactiile cu actiunile SIF Oltenia au fost cele mai valoroase (5,3 mil. lei).
"Cu cat piata scade mai tare, cu atat investitorii spera la o revenire cat mai apropiata. Preturile la care SIF-urile au inceput sa fie tranzactionate se afla sub nivelul celor reale, si cred ca pana la sfarsitul anului o sa asitam la o revenire pe plus a acestor titluri. Cu toate acestea, intr-o astfel de perioada orice este posibil sa se intample. Nu este exclus sa inregistram si alte scaderi de preturi", a incheiat Murgoci.
In sectorul bancar, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) au inregistrat o corectie de 8,8%, pana la pretul de 10,4 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis pe plus, cu un avans de 0,4%. Actiunile bancii austrice Erste Bank (EBS) au coborat ieri cu 2,9%, atingand un pret de tranzactionare de 132,1 lei/actiune.
Scaderea de la Bucuresti a urmat trendul descendent consemnat si de restul burselor de pe continent, principalii indici bursieri europeni inchizand pe minus. Indicele german DAX a pierdut in sedinta de ieri 4,9%, indicele francez CAC 40 a coborat cu 5,2%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a inregistrat o corectie de 4,8%.
Cotatia petrolului pierdea in debutul sedintei de ieri 3%, petrolul fiind tranzactionat sub pragul psihologic de 90 de dolari/baril.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO